web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

En voi muuttaa toisen käyttäytymistä, vain omaani


Meillä voi olla halua ja pyrkimystä saada toinen käyttäytymään tavalla, jonka koemme itsellemme sopivaksi. Kerta toisensa jälkeen joudumme toteamaan, ettei onnistu. Miten toimia rakentavammin?

Jokainen meistä käyttäytyy eri tavalla ja toisin kuin joku toinen. Onneksi niin. Samalla tämä merkitsee sitä, että vuorovaikutustilanteissa jokaiselta vaaditaan pelisilmää ja joustoa, jotta turhilta karikoilta vältytään ja jotta vuorovaikutus auttaisi kunkin pyrkimyksiä. Koska kukaan ei pysty aidosti muuttamaan toisen käyttäytymistä, on pyrittävä muuttamaan omaa. Tässä pätee muutamia keskeisiä, sinänsä itsestään selviä asioita.

Pyri olemaan ja puhumaan omana itsenäsi. Ilmaise ajatuksiasi ja tunteitasi luottaen itseesi. Taltuta liiallinen itsesensuuri. Kysy itseltäsi, mitä haluat saada aikaan ja miksi sitä haluat. Haluatko saavuttaa jonkin itsellesi tärkeän tavoitteen tai välttää jonkin epämieluisan asian tai tapahtuman. Selvitä siis oma sanomasi.

Muista kunnioittaa kumppania. Ole hiljaa ja kuuntele, mitä ja miten hän sanoo. Jos jokin asia ärsyttää sinua, muista, että tuo piirre löytyy yleensä myös itsessäsi.  Pyri näkemään kumppani sellaisena kuin hän on. Älä idealisoi, vähättele tai muuta sellaista. Varo lokeroimasta häntä johonkin stereotyyppiseen muottiin. Jokainen meistä on ainutkertainen yksilö.

Odota! Ennätät kyllä lausua mielipiteesi. Pysähdy kuuntelemaan, myös rivien välistä. Katso asioita uusista näkökulmista. Tiedosta oma tietämättömyytesi ja suhtaudu kärsivällisesti mahdolliseen kritiikkiin. Varo kertomasta heti ”varmaa” mielipidettäsi ja pyri luopumaan joko  - tai-ajattelusta.  Mustan ja valkoisen välillä on lukematon määrä eri sävyjä. Kysymällä ja uudelleen kysymällä saat enemmän hyödyllistä tietoa kuin kinaamalla erilaisista näkökohdista. Kysy tarvittaessa, mitä sinulta jäi mahdollisesti huomaamatta tai mihin et jostakin syystä ole kiinnittänyt riittävästi huomiota.

Käytä molempia korviasi, kuuntele kuullaksesi!  Harjoittele tarkkailevaa läsnäoloa, mitä tunnet tässä ja nyt. Pane merkille mieleen tulevat ajatuksesi. Yritä pitäytyä tosiasioissa, älä luota kokemusten värittämiin oletuksiin. Tarkkaile samalla häiriöitä, tunnemuisti tuo esille monenlaisia kokemuksia. Opettele olemaan hiljaa. Varo vastaamasta toisen puolesta silloin, kun olet kysynyt jotakin ja toinen ei heti vastaa.  Hiljaisuus on vapautta keskittyä kuulemaan.

Vaikka nämä asiat tuntuvat liiankin itsestään selviltä, jokainen voi harjaannuttaa taitojaan yhä uudelleen ja uudelleen. Matka kannattaa.Uutiset Espoo.fi

Palautteellasi on merkitystä enemmän kuin uskotkaan

Oletko joskus antanut palautetta Espoon kaupungille ja miettinyt onko sillä merkitystä? Palautteesi on meille todella...

Lue lisää »

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21.4.2021

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa käsitellään mm. Henttaan, Suurpellon ja Kuitinmäen väestön...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Up Close: Live Online Classrooms

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »