web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Ydinvoimaloiden työllisyysvaikutukset

Ydinvoimaloiden rakentamista perustellaan paitsi energian saannin turvaamisella myös sillä, että ne työllistävät rakentamisvaiheessa ja tietenkin käytön aikana niin paljon ihmisiä. Helposti annetaan ymmärtää, että työllisyysvaikutukset kohdistuvat kotimaiseen työvoimaan. Mikä on totuus?

Ydinvoimalaitokset tilataan luonnollisesti ulkomaisilta toimittajilta. Toimittajayhtiöt hoitavat suunnittelun. Laitteistot hankitaan ulkomailta. Itse rakennusten rakentaminen tapahtuu sijoituspaikkakunnilla. Rakentamiseen tarvitaan tuhansia ammattilaisia. Olkiluodon meneillään oleva projekti on osoittanut, että iso osa rakentajista tulee muista maista kuin kotimaasta. Periaatteena näyttää olevan käyttää mahdollisimman halpaa työvoimaa, jota on tietenkin saatavilla. Suomeen tulee tietenkin verotuloja ja osa elämiseen käytettävstä tuloista. Luonnollisesti rakennusmiehet rahoittavat perheidensä toimeentuloa kotimaissaan. Mamksamme myös esimerkiksi lapsilisiä ulkomaille.

Kun puhutaan työllisyysvailutuksista, olisi mielenkiintoista tietää tarkemmin likkuvista rahavirroista, mikä on kotimaisen työn rahallinen osuus jne. Näitä lukuja ei liikesalaisuuksiin vedoten liene helposti saatavissa. Ne eivät myöskään palvele sitä, että totuus ei ole kaikille eduksi.

Koko ydinvoimala-asia on monitahoinen ja vaikeasti hahmotettavissa. Siihen liittyy paljon asioita, joista maallikon on vaikea saada riittävää kokonaiskuvaa. Kysymys on myös ydinvoiman turvallisuudesta. Vaikka säteilyrurvakeskus näyttää ajoittain saavan "pyyhkeitä" nyt Olkuluodon osalta Arevalta, on hyvä, jos laitos on tarkkana valvonnassaan. Jälkeen päin on vaikea ellei mahdotonta korjata isoja rakennusaikaisia puutteita ja vikoja. Sen vuoksi on toitottavaa, että laitos vetää kaikissa tilanteissa tiukkaa linjaa.


Uutiset Espoo.fi

Kokemusasiantuntija tuo arjen äänen perhekeskusten suunnitteluun

Kokemusasiantuntija Pirkko toimii perhekeskuksen valmisteluryhmässä perheen ja asukkaan äänenä. Hänelle...

Lue lisää »

Pääkaupunkiseudulla palataan lähiopetukseen ja valmistellaan sisäharrastusmahdollisuuksien avaamista 20-vuotiaille ja tätä nuoremmille

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä linjasi kokouksessaan tiistaina 20.4.2021 hallitusta palaamisesta...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

What Went Wrong with the Boeing 737 Max?

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »