web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Ruotsin vaalitulos

Ruotsin vaalit poikkeavat omistamme siinä, että vaaleissa puolueet esiintyvät blokkeina. Äänestäjät tietävät etukäteen jotakuinkin tulevan hallituksen kokoonpanon. Nyt punevihreän ryhmän voitto oli kuitenkin niukkaakin niekempi. Hallituksen muodostaminen ei ole helppoa, koska ryhmittymä tarvitsee lishartioita saadakseen aikaan enemmistöhallituksen.

Ruotsidemokraatit olivat ainoa todellinen vaalivoittaja vastoin ennakko-odotuksia. Kaikki muut puolueet ottavat etäisyyttä tähän ryhmään eikä se pääse hallitusvastuuseen.

Puoluekannatus näyttää aaltoilevan. Aika ajoin valta vaihtuu ja jonkin ajan kuluttua taas tapahtuu sama. Tämä kuuluu länsimaiseen demokratiaan. Toista on esimerkiksi arabikevään maissa. Läsimaat tukivat vallanvaihtoa arabimaissa. Lopputulos ei ole mairitteleva: sekasortoa ja edelleen jatkuva sisällissota ilman lopun häämöttämistä Syyriassa. Egyptissä sotilaat ottivat vallan. Libya ei ole rauhoittunut. Jostakin syystä ei näytetä ymmärrettävän, ettei länsimainen demokratia noin vain istu moneenkaan muuhun tottuneeseen maahan. Yhtenä surullisena esimerkkinä on Irak, jossa Saddam Hussein kyllä saatiin vallasta, mutta jossa demokratia ei ole juuri kukoistanut ja elämä rauhoittunut. Sotaan uhratuilla valtavilla summilla USA olisi toteuttanut kotimaassaan monta isoa hanketta, vaikkapa kiistellyn terveydenhuoltouudistuksen. Yksi voittaja on varma: USA:n aseeteollisuus, jolle on ollut hyvät markkinat.

Ukrainan tilanteen vuoksi maailman huomio on siirtynyt pois arabimaista. Aamulla kuulimme uutisista jälleen pakolaislaivan uppoamisesta ja satojen menehtymisestä, nyt Libyan rannikolla. Taustalla ovat levottomat olot ja ihmisten tarve hakea turvaa. Alammeko liiaksi jo tottua tällaisiin uutisiin?

Uutiset Espoo.fi

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21.4.2021

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa käsitellään mm. Henttaan, Suurpellon ja Kuitinmäen väestön...

Lue lisää »

Pääkaupunkiseutu purkaa ensin nuorten rajoituksia ja avaa alle 20-vuotiaiden ulkoharrastustoiminnan

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä keskusteli kokouksessaan torstaina 15.4.2021 hallituksen suunnitelmasta...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Up Close: Live Online Classrooms

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »

The signals of spring

It was 7am when I stood on the back deck breaking up ice in the birdbath so I could refill it with fresh water for the...

Lue lisää »