web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Perustukset rapautuvat

Uutiset kertovat, että säästöpaineissa syyttäjiä ja tuomareita joudutaan lähivuosina vähentämään ja vankiloita sulkemaan. Vanginvartijoita vähennetään edelleen. Oikeusvaltion perustaa heikennetään.

Julkisen talouden säästöpaineet kohdistuvat myös oikeusvaltiomme perustaan. Ei riitä, kuten oikeusministeri eilen illan uutisissa totesi, että käräjäoikeuksisa laamannit huolehtivat siitä, että jutut pystytään käsittelemään. Jos työtaakka on jo nyt liian kova ja käsittelyajat ovat pitkiä, ei tilanne töitä jakamalla siitä parane. Eri asia on se, että työnjakoa mahdollisesti muutetaan. Kuitenkin oikeuslaitokseen tulee yhä yhä enemmän monimutkaisia ja vaikeita asioita ratkottaviksi, jolloin pienemmissä asioissa oikeusturva helposti kärsii.

Vankeinhoidon menojen karsiminen tarkoittaa väistämättä sitä, että vankeja vapautetaan ja että yhteiskuntaan valmentavista toimenpiteistä karsitaan. Samanaikaisesti en ole nähnyt yhtään puheenvuoroa tai kannanottoa siitä, että ulkomaalaisia vankeja oltaisiin lähettämässä kotimaihinsa kärsimään rangaistuksiaan. Moni ei varmaan halua eri syistä. Suomen olot ovat monin verroin paremmat kuin esimerkiksi Venäjällä tai Virossakin. Suomessa pääsee paremmin ehdonalaisen. Kenen etua tässä oikein ajataan? Ei ainakaan maamme kansalaisten.

Poliitikoilla ei ole helppoja päätöksiä. Jostakin on tingittävä. Vaalien alla moni ehdokas taas puhuu esimrkiksi yritystukien leikkaamisesta. Vaalien jälkeen ei tapahdu mitään. Samat suuryritykset saavat esimerkiksi Tekesin tukia.

Nyt, kun perussuomalaiset esittivät täysin nykykäytännöstä poikkeavan mallinsa kehitysyhteistyön rahoittamiseksi, voidaan uskotella, että kaikki käytettävä raha menee tarkoitettuihin kohteisiin. Niin kauan, kuin rahan käyttöä ei riittävässä laajuudessa tarkisteta kuin pienin pistokokein, monessa avustettavassa maassa voidaan jatkaa korruptiota. En tällä tarkoita sitä, että kehitysyhteistyötä ei pitäisi rahoittaa yhteisistä verorahoistamme.

Toivoa sopii, että päättäjillä riittä viisautta kohdistaa säästöjä kohteisiin, joista voidaan oikeasti säästää.

Uutiset Espoo.fi

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21.4.2021

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa käsitellään mm. Henttaan, Suurpellon ja Kuitinmäen väestön...

Lue lisää »

Pääkaupunkiseutu purkaa ensin nuorten rajoituksia ja avaa alle 20-vuotiaiden ulkoharrastustoiminnan

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä keskusteli kokouksessaan torstaina 15.4.2021 hallituksen suunnitelmasta...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Up Close: Live Online Classrooms

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »