web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Matkatavarat lentokoneessa

Lentoyhtiöillä on erilaisia säännöksiä siitä, miten painavan matkatavaran voi panna ruumaan ja miten painavan ottaa mukaan matkustamoon. Ylimenevistä kiloista veloitetaan. Onko käytäntö oikeudenmukaiseksi koettu?

Mielipiteititä on monia. Mitä isomman laukun voi panna lipun hinnalla ruumaan ja ottaa mukaan matkustamoon sitä paremmaksi asia yleensä koettaneen. Vastaavasti tiukat rajoitukset ja ylihinta herättävät helpostti närästystä.

Viimeksi eilen tntui aika kovalta hinnalta maksaa 22 euroa kahden kilon ylipainoisesta matkalaukusta, varsinkin kun olen itse pienikokoinen. Olisi tietenkin pitänyt punnita laukku etukäteen. Nyt tuli hunajapurkeille ja oliiviöljylle, jotka yhteensä painoivat nuo kaksi kiloa, aika reilu hinta.

Mikä vaihtoehdoksi nykykäytännölle? Yksi keino voisi olla laskea jokin yhteispaino ihmiselle ja mattkatavaroille. Silloinhan kaikki olisivat painon suhteen samassa asemassa. Jokaisen kilon kuljettaminenhan maksaa saman verran. Tuolloin esierkiksi 120-kiloinen jouttuisi maksamaan enemmän lipustaan. Toinen vaihtoehto olisi määritellä jonkin painorajan ylittävälle matkustajalle lisähinta. Jossakin vaiheessa ainakin yksi lentoyhtiä suunnitteli siirtymistä hinnoitteluun, jossa olisi jollakin tavalla otettu huomioon tavallista kookkaammat matkustajat. Asiasta kuitenkin luovuttiin aika nopeasti.

Tuollaista painoon sidottua hinnoittelua vastaan voi tietenkin esittää sen perustelun, että siinä ihmisiä rankattaisiin yhden ominaisuuden perusteella. Joku on painavampi kuin toinen olematta ylilihava.  

Luulen, että jossaakin vaiheessa asiaan tulee muutos. Yhä kovenevassa kilpailussa yhden yhtiön on kuitenkin vaikea tehdä yksin tällaisia muutoksia.

Uutiset Espoo.fi

Palautteellasi on merkitystä enemmän kuin uskotkaan

Oletko joskus antanut palautetta Espoon kaupungille ja miettinyt onko sillä merkitystä? Palautteesi on meille todella...

Lue lisää »

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21.4.2021

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa käsitellään mm. Henttaan, Suurpellon ja Kuitinmäen väestön...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Up Close: Live Online Classrooms

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »