web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Päivähoitokeskustelua

Radio Novassa oli keskustelua lasten päivähoito-oikeudesta silloin, kun molemmat vanhemmat tai toinen on kotona ja voisi hoitaa itse lastaan. Se jakaa mielipiteitä puolesta vastaan. Asia ei ole uusi, mutta aika ajoin se nousee keskusteluun varsinkin, kun kokopäiväsitä' hoitoa halutaan rajata. Asiaa voi katsoa kovin monelta kantilta.

Monesti keskustelussa kiinnitetään huomiota vanhempien oikeuteen viedä lapsi päivähoitoon. Harvemmin olen kuullut mielipiteitä siitä, mitä lapsi itse ajattelee. Haluaako hän mennä päiväkotiin, jos saisi itse valita kodin ja päivähoidon välillä?

Jos jompikumpi tai molemmat vaanhemmat ovat kotona ja terveitä eikä ole jotakin sosiaalista syytä, jonka vuoksi lapselle päivähoito on paras vaihtoehto, on aiheellista kysyä ainakin kokopäiväisen päivähoidon tarvetta. Hoitohan ei ole ilmaista. Samanaikaisesti moni sairas lapsi joutuu jonottamaan tarvitsemaansa terveydenhuoltopalvelua, koska kunnilla ei ole riittävästi voimavaroja. Palvelut kuitenkin rahoitetaan samoista varoista. Kysymys on valinnoista.

Muistan elävästi jo vuosia sitten tapahtuneen kesustelun meren rannalla Espoossa. Isovanhemmilla oli kaksi lastenöasta mukanaan. He kertoivat, että vävy oli myynyt yrityksen ja nyt nuoripari vietti vapaata ja mietti, mitä ryhtyisi tekemään. Lapset vietiin päivittäin päivähoitoon, josta isovanhemmat tuonakin päivänä hakivat lapset meren raantaan leikkimään. Isovanhemmat ihmettelivät ääneen päivähoitopaikan käyttöä. Kysymys oli enemmänkin vanhempien omista tarpeista: oli herlpompi viettää aikaa kahdestaan, kun joku muu taho huolehti lapsista. No, tämä on tietenkin yksittäistapaus, mutta ei liene laatuaan ainokainen.

Päivähoitokeskustelussa monien poliittisten päättäjien kannat ovat aika tiukkoja. Kerran päätetystä ei haluta piiruakaan liikkua oli taloustilanne mikä tahansa. Kuitenkin asioita kannattaisi tarkastella mahdollisimman monelta kantilta ja nimenomaan lapsen kannalta. Lapsen edun pitää olla etusijalla.


Uutiset Espoo.fi

Palautteellasi on merkitystä enemmän kuin uskotkaan

Oletko joskus antanut palautetta Espoon kaupungille ja miettinyt onko sillä merkitystä? Palautteesi on meille todella...

Lue lisää »

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21.4.2021

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa käsitellään mm. Henttaan, Suurpellon ja Kuitinmäen väestön...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Up Close: Live Online Classrooms

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »