web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Oppia ikä kaikki

Vuosia on puhuttu elinikäisestä oppimisesta eikä turhaan. Kerran opitut tiedot ja taidot vaativat alalla kuin alalla uudistamista. Tehtäviä voi tehdä eri tavoin ja aikaisempaa järkevämmin. Oppimiseen on tarjolla entistä parempia mahdollisuuksia. Yksi keino on kuunnella huippuluentoja netin kautta.

Nettimaailma tarjoaa mahdollisuuden kuunnella esimerkiksi huippuyliopistojen luentoja ihan ilmaiseksi. Kun tähän lisätään se mahdollisuus, että samasta aihepiiristä ja aiheesta voi kuunnella moniakin alansa huippuja, ei uuden tiedon hankkiminen ja ajatusten pöllyttäminen ole ainakaan tarjonnasta kiinni. Enemmänkin on kyse omasta ajankäytöstä ja viitseliäisyydestä. Uteliaisuus uutta kohtaan ja tiedon jano ovat hyviä lääkkeitä nautittavaksi.

Olen viime aikoina kuunnellut monia amerikkalaisia professoreja ja nauttinut kuulemastani. Viime aikoina olen kuunnellut erityisesti muutamia professori Carol Dweckin luentoja Stanfordin yliopistosta. Selkeää ja ymmärrettävää. Toivottavasti jotakin jää muistijäljiksikin oman pohdinnan jälkeen. Samoin Esa Saarisen luentosarja Aalto-yliopistossa herättä ajattelua.

Nykyinen kiiretahtinen työelämä merkitsee monelle ihmiselle sitä, että lukeminen jää vähäiseksi ja jopa olemattomaksi, vaikka tarvetta olisi kuinka lukemiseen ja uusien ideoiden kehittelyyn.
Erilaiset kirjapiirit ovat tarjonneet yhden keinon tyydyttää tiedon nälkää. Porukalla sovitaan, kuka lukee mitäkin. Sitten joku kirjan lukenut kertoo jostakin häntä koskettaneesta kirjan teemasta ja se on pohjana keskustelulle. Joku toinenkin saattaa suosituksesta lukea saman kirjan. Ajatusten risteytys auttaa saamaan uusia näkökulmia. Tärkeintä ei olekaan, että lukisi kirjan kannesta kanteen.

Luentojen kuuntelu netin kautta on monin verroin avartavampi kokemus kuin joidenkin televisio-ohjelmien tuijottaminen tunnista tuntiin. En tällä väheksy telkkaria, mutta monesti olen havainnut mielenkiintoisemmaksi katsoa ja kuunnella sellaista, mikä saa ajattelua liikkeelle. Liike, ei paikallaan seisominen pitää meidät virkeinä. Tietenkin sillä edellytyksellä, että sairaus ei ole esteenä.

Uutiset Espoo.fi

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21.4.2021

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa käsitellään mm. Henttaan, Suurpellon ja Kuitinmäen väestön...

Lue lisää »

Pääkaupunkiseutu purkaa ensin nuorten rajoituksia ja avaa alle 20-vuotiaiden ulkoharrastustoiminnan

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä keskusteli kokouksessaan torstaina 15.4.2021 hallituksen suunnitelmasta...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Up Close: Live Online Classrooms

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »

The signals of spring

It was 7am when I stood on the back deck breaking up ice in the birdbath so I could refill it with fresh water for the...

Lue lisää »