web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Politiikka ja talous - kaikki vaikuttaa kaikkeen

Otteet kovenevat Ukrainan kriisin seurauksena. EU on aloittanut lievillä ja tehottomilla pakotteilla ja lisännyt niitä asteittain. Nyt Venäjä on joidenkin arvioiden mukaan yllättänyt omien pakotteidensa tiukkuudella. Luvassa voi olla vieläkin tiukempia rajoituksia. Jos Venäjä kieltää länsimaiden lentoyhtiöiltä ylilennot alueellaan, moni yhtiö on todellisissa vaikeuksissa, ei vähiten Finnair, jonka kannattavuus riippuu pitkälti juuri Aasian lentotoiminnasta. Toki Venäjä menettäisi paljon rahaa, mutta kriisitilanteessa se ei liene ratkaisevaa.

Kun seuraa poliitikkojen keskustelua, ei voi olla havaitsematta sitä, ettei asioita katsota kovinkaan monipuolisesti. Ensi ilmoitetaan, etteivät EU:n uusimmat pakotteet vaikuttaisi merkittävästi Suomen talouteen. Ajatuksena saattoi olla, ettei Venäjältä odotettu radikaaleja vastatoimia.
Meni vain muutama päivä, kun Venäjä ”yllätti” omilla vastapakotteillaan ja otti ne heti käyttöön. Samalla elintarviketeollisuus ilmoitti, että 400 miljoonan euron vienti aiheuttaa todellisia ongelmia. Maitoa tuotetaan tietenkin edelleen samaan tahtiin, kotimaan kysyntä ei voi lisääntyä vientiä vastaavasti ja uusien markkinoiden löytäminen ei ole helppoa. Sama koskee lihan tuotantoa.

Politiikka ja talous ovat tiukasti kytköksissä toisiinsa. Molemmat vaikuttavat vahvasti toisiinsa. Maat ovat yhä enemmän keskinäisriippuvuuden suhteissa. Kaikki vaikuttaa kaikkeen. Ei ole taloutta ilman politiikkaa ja päinvastoin.

Suomi on sitoutunut tietenkin EU:n päätöksentekoon. Liittyessään EU:n jäseneksi maamme ei neuvotellut kaikkia niitä varaumia, jotka olisivat olleet tarpeen. Maallamme oli kiire päästä nopeasti jäseneksi. Tätä kritisoi muun muassa entinen Suomen Venäjän suurlähettiläs Heikki Talvitie 6.8.2014 Loviisassa järjestetyssä rauhan foorumissa.

Yksi mielenkiintoinen yksityiskohta muistuu mieleeni:  Isolla Britannialla on edelleen sen neuvottelema jäsenmaksualennus! Tuskin maa siitä luopuu ja miksi luopuisi. Tämä on esimerkki siitä, miten eri maat suhtautuvat EU:in ja miten ne ajavat tiukasti omaa etuaan. Meillä virkamiehet kaikin keinoin tulkitsevat säädöksiä tiukkaakin tiukemmin. Olemme yhä enemmän nettomaksajia.
Näyttää, että Yhdysvallat, EU ja Venäjä kiristävät vuoron perään vyötä yhä tiukemmalle.

Toivottavasti solmu ei mene niin tiukalle, ettei sitä voida avata murtamatta. Nyt jos koskaan vaaditaan valtiomiestekoja kaikilta osapuolilta. Merkelin ja Putinin mahdollinen tapaaminen voi olla ensilaukaus. Ratkaisun avaimet ovat etenkin Obamalla ja Putinilla, kahden suurvallan edustajalla. Vienistä riippuvaisena maana Suomi on todellisuudessa aika tavalla sivusta seuraaja, jos emme ota nykyistä aktiivisempaa roolia.

Uutiset Espoo.fi

Palautteellasi on merkitystä enemmän kuin uskotkaan

Oletko joskus antanut palautetta Espoon kaupungille ja miettinyt onko sillä merkitystä? Palautteesi on meille todella...

Lue lisää »

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21.4.2021

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa käsitellään mm. Henttaan, Suurpellon ja Kuitinmäen väestön...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Up Close: Live Online Classrooms

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »