web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Elämä ei ole ainakaana helpottunut arabimaissa

Helsingin Sanomissa on tänään juttu arabimaiden synkästä kesästä. Kansannousut eivät ole johtaneet rauhaan ja demokratiaan. Ääriliikkeet ovat voimissaan. Demokratiasta ei voida puhua. Mihin maat ovat menossa?

Tunisian,Libyan ja Egyptin kansannousut antoivat toiveita demokratiakehityksestä. Syyrialaiset nousivat vastarintaan. Kaikki ei tapahtunutkaan suunnitellusti, vaan seurauksena on ollut vuosia jatkunut ja edelleen jatkuva sisällissota. Irakissa ääriliike valtaa lisää alueita. Ääri-islamistinen Isis-järjestö on julistanut alueensa Irakissa ja Syyriassa islamilaiseksi kalifaatiksi ja ottaneet sharia-lain käyttöön. Kansalaisvapauksille ei ole tilaa.

Tilanteita ja oloja muutoin kuin uutisvierran kautta tuntematta joutuu kysymään itseltään, millaisin linssien läpi katsomme tuollaista kehitystä. Voimmeko ymmärtää kehityskulkuja? Ymmärrämmekö oikeasti niitä lähtökohtia, jotka ovat johtaneet nykytilanteeseen? Mitä ajattelemme heimojen yms ryhmittymien merkityksestä ja vallasta ihmisten elämässä?

Noihin kysymyksiin ei ole helppoja ja yksinkertaisia vastauksia. Voi todeta, ettei esimerkiksi Yhdysvallatkaan ole onnistunut kovin hyvin omissa toimissaan. Husseinin syökseminen vallasta Irakissa ei johtanut demokratiaaan, vaan ryhmittymien yhteenotot ja tappalu vallasta jatkuvat. Afganistan ei ole rauhoittunut. Gazan tilanne odottaa jonkinlaista ratkaisua.

Jotenkin tuntuu, etteivät länsimaiset ja arabimaailman käsitykset oikein kohtaa. Demokratialla ei ole arabimaissa alustaa, josta se saisi kasvuvoimaa. Ääriliikkeet saavat voimaa heikosta hallinnosta ja kasvattavat väkivalloin omaa valtaansa. Kansalta ne eivät hae oikeutusta toiminnalleen.

Asian tekee entistä mutkikkaammaksi se, että EU-maat ja Yhdysvallat ovat Venäjää vastaan törmäyskurssilla Venäjän Ukrainan toimien seurauksena. Suurvalloilla on näppinsä pelissä myös arabimaissa. Syyriassa Venäjä ja Kiina tukevat nykyhallintoa eikä muutosta tapahtu niin kauan, kuin niiden tuki jatkuu.

Helppoja ratkaisuja ei ole näköpiirissä. On ikävä ajatella noiden maiden tavallisten kansalaisten elämää. He tuskin haluavat elää jatkuvassa pelon ja koston kierteessä. Emme ole itsekään tässä kehityksessä sivustakatsojia. Ääriliikkeisiin lähtee ihmisiä myös pohjoismaista ja uusia lähtijöitä houkutellaan. Mitä tapahtuu, kun nuo "taistelijat" palaavat tänne ja alkavat toteuttaa "tehtäväänsä"?Uutiset Espoo.fi

Palautteellasi on merkitystä enemmän kuin uskotkaan

Oletko joskus antanut palautetta Espoon kaupungille ja miettinyt onko sillä merkitystä? Palautteesi on meille todella...

Lue lisää »

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21.4.2021

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa käsitellään mm. Henttaan, Suurpellon ja Kuitinmäen väestön...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Up Close: Live Online Classrooms

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »