web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Ratkommeko oikeita ongelmia?


Monesti ryhdymme ratkomaan jotakin ongelmalliseksi koettavaa tilannetta sen perusteella, miten ongelma näyttäytyy riippumatta siitä, mikä on todellinen ongelma. Jos esimerkiksi jotkut samat työntekijät myöhästyvät ajoittain tiimin kokouksista, voi olla houkutuksena läksyttää myöhästelijöitä, jättää heidät tietoisesti kokousten ulkopuolelle tai siirtää kokouspäivä joksikin muuksi päiväksi. Poistuuko ongelma?

Myöhästelyn syynä voi olla monenlaisia asioita. Työntekijät saattavat käyttää samaa bussia, joka on myöhässä silloin tällöin. Edellinen bussi kulkee niin aikaisin, että työntekijät olisivat työpaikalla jo tuntia ennen töiden alkua eivätkä voisi käyttää hyväkseen liukuvaa työaikaa.

Joku pitää kokouksia hyödyttöminä työajan hukkaajina eikä koe mitenkään tärkeäksi osallistua niihin. Tilannetta pahentaa vielä se, että kokousten aikataulut säännönmukaisesti venyvät ja ettei kokouksissa sovita mitään konkreettista. Joku toinen taas kokee, ettei saa kokouksissa minkäänlaista kannatusta ajatuksilleen. päin vastoin usein jopa ankaraa vastustusta, ja sen vuoksi on parempi olla poissa. Pahimmillaan joku dominoi kokousta eikä arvosta omista mielipiteistään poikkeavia näkemyksiä.

Jos ryhdymme ratkomaan asiaa, myöhästymisiä, kiinnittämättä huomiota taustalla oleviin tosiasioihin, hoidamme oireita. Tilanne ei ainakaan parane aikaisemmasta. Sen vuoksi on mietittävä sitä, mihin asioihin erityisesti kiinnitämme huomiomme ja mitä asioita voimme sivuuttaa. Ongelmat sisältävät asioita, joihin voimme itse vaikuttaa ja asioita, joka ovat vaikutusmahdollisuuksiemme ulkopuolella.

Tarkastelemalla asioita mahdollisimman monipuolisesti voimme tehdä johtopäätöksiä, jotka johtavat ongelman ratkaisuihin. Samalla on muistettava, että eri ihmiset tekevät samalta tietopohjalta erilaisia johtopäätöksiä. Ennen päätöstä kannattaa selvittää eri vaihtoehtojen edut ja haitat. Aina tarvittaessa voidaan palata alkutilanteeseen, faktoihin. Vasta tämän jälkeen on syytä tehdä johtopäätöksiä ja ratkaisuun tähtääviä päätöksiä.

Uutiset Espoo.fi

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21.4.2021

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa käsitellään mm. Henttaan, Suurpellon ja Kuitinmäen väestön...

Lue lisää »

Pääkaupunkiseutu purkaa ensin nuorten rajoituksia ja avaa alle 20-vuotiaiden ulkoharrastustoiminnan

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä keskusteli kokouksessaan torstaina 15.4.2021 hallituksen suunnitelmasta...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Up Close: Live Online Classrooms

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »