web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Loistavat urheilukisat uhrauksista välittämättä

Hesari kirjoittaa tänään Qatarissa vuonna 2022 järjestettävistä jalkapallon MM-kisoista otsikolla ”Veren tahrimat kisat”. Jutun mukaan rakennustöissä on kuollut tähän mennessä tuhat työläista. Lisää on tulossa. Miksi näin?

Kansainväliset olympiatapahtumat jättävät loistokkaine spektaakkeleineen varjoonsa asioita, joita kisajärjestäjät ja kisoista päättäjät eivät halua nostaa julkisuuteen. Sotshin talviolympialaisia varten rakennettiin lähes kertakäyttötuotteiksi valtavasti rakennelmia. Asukkaat joutuivat siirtymään asunnoistaan. Sama toistui jalkapallon MM-kisojen järjestelyissä Brasiliassa.

Samanaikaisesti maiden sosiaali- ja terveydenhuolto ja koulutus kipeästi rahaa. Venäjällä olisi paljon tehtävää vesihuollossa esimerkiksi Itämeren rannoilla. No, EU ja Euroopan valtiot ovat olleet mukana rakentamassa vedenpuhdistamoja, jotta Venäjä on voinut touhuta muuta.

Miten tähän tilanteeseen on tultu? Ainahan kisajärjestelyt ovat aiheuttaneet haittaa esimerkiksi asianomaisten paikkojen asukkaille. Nyttemmin kisoista on kuitenkin tehty jättimäisiä spektaakkeleita, toinen toisiaan näyttävämpiä ja kalliimpia tapahtumia.

Kisaisännyyden myöntäjät ovat nimellisesti kilpailuttaneet eri maita. Nämä järjestöt ovat olleet ja ovat edelleen kuin ylikansallisia valtioita, jotka ovat suvereenisesti päättäneet kisaisännyyksistä. Puheenjohtajat ovat olleet ”ylhäisyyksiä”, kuten muistamme kansainvälisen olympiakomitean presidenttiä Antonio Samaranchia puhutellun. Jäsenet ovat aiemmin nauttineet runsaista eduista, joista tehokkaasti vaiettiin.

Kisaisännyyksien myöntämisen taustalla on monenlaista lobbausta ja muuta vaikuttamista. Sen todellinen vaikutus päätöksiin ei tule julkisuuteen. Toki valintoja perustellaan eri maanosien tasapuolisella kohtelulla ja muilla järkisyillä.

Talousasioilla on iso rooli. Mainitun kahden järjestön pääpaikat ovat Sveitsissä. Se ei liene sattumaa, koska järjestöt saavat valtavat rahavirrat muun muassa kisojen tv-tuloista.

Tilanteeseen ei liene tulossa ainakaan lähitulevaisuudessa muutosta. Järjestöt päättävät itse muutoksistaan. Miksi ne eivät lypsäisi lehmiä, joilla maitoa riittää?

Uutiset Espoo.fi

Palautteellasi on merkitystä enemmän kuin uskotkaan

Oletko joskus antanut palautetta Espoon kaupungille ja miettinyt onko sillä merkitystä? Palautteesi on meille todella...

Lue lisää »

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21.4.2021

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa käsitellään mm. Henttaan, Suurpellon ja Kuitinmäen väestön...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Up Close: Live Online Classrooms

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »