web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Kannattaa lukea

Katsoin eilen youTubesta professori Esa Saarisen 60-vuotisjuhlatilaisuuden puheita. Nokian ex-toimitusjohtaja Jorma Ollila kertoi Yhdysvalloissa tehdystä kyselystä, jonka mukaan puolet yritysjohtajista ei ollut lukenut yhtään kirjaa vuoteen. Aikamoinen tieto! Ollila kertoi näkemyksenään, ettei maamme tilanne liene kummoisempi. Miksi siis lukea?

Jokainen, joka lukee kohtuullisen paljon, tietää lukemisen monet hyödyt. Asioihin saa uusia näkökulmia. Näkökulmat saavat uutta väriä. Mustan ja valkoisen välillä pääsee monenlaisia sävyjä. Eri näkökulmista ulkoisesti samoilta näyttävät asiat ja tilanteet näyttäytyvät toisistaan poikkeavasti.

Kun jotakin asiaa ei lähtökohtaisesti ymmärrä, lukeminen auttaa pikkuhiljaa tajuamaan, mistä on kysymys. Se voi herättää uusia kysymyksiä ja lisätä tiedon janoa. Tärkeintä on kuitenkin oman mielen liike, se, miten ajatukset alkavat pyöriä päässä. Tiedon ja ymmärryksen jano voi kasvaa.
Monesti tulkitsemme asioita ja reagoimme niihin automatisoituneen ajattelun kautta. Mieli tuottaa varastostaan nopeasti vastauksia, vaikka pohtiminen parantaisi ajattelua ja auttaisi punnitsemaan asioita. Lopputulos olisi yleensä parempi kuin automaatin tuottama pikavastaus. Ajattelun ajatteleminen ei ole kuitenkaan aina helppoa. Kuten Esa Saarinen on luennoillaan sanonut, parempi ajattelu tuottaa myös parempaa toimintaa. Uskon tähän vahvasti. Aina parempi, kun asioista voi keskustella sellaisten ihmisten kanssa, jotka ovat innostuneita pohtimaan asioita. Yhteisellä ajattelulla saamme aikaan monipuolisia ideoita ja tuloksia, joihin kukaan ei olisi yksin pystynyt: 1 + 1 = 3 tai jotakin muuta. Synergia synnyttää uutta.

Turhaan ei ole sanottu, että lukeminen kannattaa aina. Lukeminen kehittää ajattelua. Se panee mielen liikkeelle eri tavalla kuin esimerkiksi tuntiakausien passiivinen tv:n katselu. Mitä korkeammalla organisaation hierarkiassa ihmiset toimivat, sitä tärkeämpää heille on lukea monipuolisesti ja etenkin kirjoja, jotka auttavat ymmärtämään ihmistä ja hänen toimintaansa. Oman itsensä kehittäminen on edellytyksenä sille, että havaitsee muidenkin jatkuvan kehittämisen ja kehittymisen tärkeäksi ja on valmis luomaan sille mahdollisimman hyvät edellytykset.

Uutiset Espoo.fi

Palautteellasi on merkitystä enemmän kuin uskotkaan

Oletko joskus antanut palautetta Espoon kaupungille ja miettinyt onko sillä merkitystä? Palautteesi on meille todella...

Lue lisää »

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21.4.2021

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa käsitellään mm. Henttaan, Suurpellon ja Kuitinmäen väestön...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Up Close: Live Online Classrooms

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »