web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Globaalin yrityksen yhteiskuntavastuu?


Mikrosoftin ilmoitettua isoista irtisanomisista Suomessa ja muualla maailmassa poliitikot nostivat esille yrityksen yhteiskuntavastuun. Mikrosoftilta odotetaan muhkeaa tukipakettia irtisanottavien työllistämiseksi ja muita toimia. Miten yritys vastaa vastuuhaasteeseen?

Yritykset puhuvat hienosti siitä, miten henkilöstö on tärkeä voimavara. Jos se on sitä myös käytännössä, henkilöstön kaikenlaisesta hyvinvoinnista huolehdittaisiin niin hyvin kuin mahdollista. Käytännössä kuitenkin vain ylin johto nauttii tällaisesta. Sen tulevaisuus turvataan muihin asiantuntijoihinkin verrattuna kymmenkertaisilla vuosittaisilla palkkioilla ja eropaketeilla.

Kaikki sellainen työ, joka voidaan tehdä jossakin muualla maailmassa, siirretään kilpailukyvyn nimissä maasta toiseen. Tämän ovat kokeneet monet maat, jotka ovat riemunkiljahduksin rakentaneet infran yrityksille ja luottaneet niiden tarjoamiin ruusuisiin tulevaisuuden näkymiin. Se, miten helposti toiminnan lopettaminen ja siirto muualle missäkin maassa tapahtuu ja mitä taloudellisia seurauksia siitä yritykselle aiheutuu, ratkaisee lopputuloksen. Nokiakin koki tämän Saksan Bochumissa.

Vaikka yritykset korostavat eri sidosryhmiensä tärkeyttä, kaikkein tärkeimmäksi sidosryhmäksi näyttävät tulleen osakkeenomistajat. Osakkeenomistajina eri eläkesäätiöt käyttävät merkittävää valtaa. Ne pyrkivät maksimoimaan tuottonsa. Surkuhupaisinta tässä on se, että samalla kun esimerkiksi amerikkalaiset eläkesäätiöt pyrkivät omistustensa kautta omien eläkkeensaajiensa eduksi mahdollisimman hyvään tuottoon, ne samalla välillisesti antavat lähtöpassit muille työntekijöille muualla maailmassa.

Toiminnan ehdot ovat voimakkaasti muuttuneet: maapalloistuminen on merkinnyt sitä, että isot kansainväliset megayritykset määräävät yhä enemmän tahdin. Ne sijoittavat toimintojaan ja pääomiaan siten, että saavat pääomilleen mahdollisimman hyvän tuoton. Miten muuten on selitettävissä se, että jonkin kansainvälisen kaikkialla maailmassa toimivan yrityksen tulos voi olla jatkuvasti negatiivinen jossakin maassa.

Poliittisen päättäjän rooli ei ole helppo. Minkään maan toimijat eivät voi yksin vaikuttaa kansainvälisten jättien toimintaan. Tarvitaan mahdollisimman laajaa kansainvälistä yhteistyötä. Sen tiellä on monenlaisia esteitä, ei vähiten se, että tilanteesta eniten hyötyvät eivät liene kaikkien halukkaimpia tällaiseen yhteistyöhön. Veroparatiisit saavat edelleen kukoistaa.

Uutiset Espoo.fi

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21.4.2021

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa käsitellään mm. Henttaan, Suurpellon ja Kuitinmäen väestön...

Lue lisää »

Pääkaupunkiseutu purkaa ensin nuorten rajoituksia ja avaa alle 20-vuotiaiden ulkoharrastustoiminnan

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä keskusteli kokouksessaan torstaina 15.4.2021 hallituksen suunnitelmasta...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Up Close: Live Online Classrooms

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »

The signals of spring

It was 7am when I stood on the back deck breaking up ice in the birdbath so I could refill it with fresh water for the...

Lue lisää »