web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Huomio virheisiin – entisajan koulun kokemuksia


Monella meistä on kokemuksia kouluopetuksesta, jolloin opettaja kiinnitti painokkaasti huomiota oppilaan virheisiin. Tällainen opetus on jäänyt elävästi mieleen. Onneksi tilanne on muuttunut.

Muistan aina englannin kielen opettajamme, joka kiinnitti huomiota nimenomaan kielioppivirheisiin. Silloin 1960-luvulla tunneilla ei juuri puhuttu kieliä, vaan opeteltiin kielioppia ja tekstin kääntämistä. Tällä opettajalla oli tapana antaa pieniä paperiliuskoja, joilla oleva teksti sitten käännettiin liitutaululle kaikkien nähtäväksi.

Poikalyseossamme englannin tunneilla aika moni katsoi pulpetin kantta toivoen, ettei olisi joutunut lapun kanssa taululle. Kun vuoro kuitenkin tuli ja käännöstehtävä oli hoidettu, alkoi kritiikin vuoro. Pahimmillaan palaute oli seuraavanlaista: ”Katsokaa nyt, mitä hän kirjoitti…. Yhdeksän pisteen virhe. Ei tule laudaturia ylioppilaskokeessa. ….”

Tuollaista palautetta saatuaan oppilaan motivaatio kielen opiskeluun ei ainakaan kohonnut. Oma kokeeni jäin pisteen päähän laudaturista. Päinvastainen tilanne oli saksan tunneilla. Opettajalla oli ihan erilainen ote ja tunneilla oli hauskaa. Muutama vuosi sitten soitin opettajalle ja kiitin häntä erinomaisesta opetuksesta.

Englannin opetuksella on ollut varmaan monenlaisia vaikutuksia oppilaiden elämään. Itse olen havainnut vasta jälkeenpäin, että toistin tuota tapaa arvioidessani kanssaopiskelijoiden seminaaritöitä Tampereen yliopistossa. Kiinnitin huomiota mahdollisiin puutteisiin, kun olisi ollut järkevää ja kaikkien kannalta suotavaa kiinnittää huomiota nimenomaan töissä ilmenneisiin vahvuuksiin. Onneksi silmät ovat ainakin jollakin tavalla auenneet. Toinen vaikutus on ollut se, että saksan puhuminen on paljon luontevampaa kuin englannin, vaikka koulussa saksaa oli vain kolme vuotta ja vaikka olen lukenut ja luen jatkuvasti englanninkielistä tekstiä.

Palautteella on tärkeä merkitys kaikessa toiminnassa. Kannattaa miettiä, miten esittää asiat silloin, kun haluaa toisen muuttavan käyttäytymistään. Virheiden korostamista tuskin tarvitaan, jokainen sellaisen tehnyt tietää itsekin asian. Katse kannattaa kiinnittää onnistumisiin ja tulevaan toimintaan. Jos halutaan muutoksia johonkin toimintaan, kannattaa esittää toiveita ja vaihtoehtoja sekä korostaa uuden toiminnan hyötyjä matkalla aikaisempaa parempiin tuloksiin.

Uutiset Espoo.fi

Kokemusasiantuntija tuo arjen äänen perhekeskusten suunnitteluun

Kokemusasiantuntija Pirkko toimii perhekeskuksen valmisteluryhmässä perheen ja asukkaan äänenä. Hänelle...

Lue lisää »

Pääkaupunkiseudulla palataan lähiopetukseen ja valmistellaan sisäharrastusmahdollisuuksien avaamista 20-vuotiaille ja tätä nuoremmille

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä linjasi kokouksessaan tiistaina 20.4.2021 hallitusta palaamisesta...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

What Went Wrong with the Boeing 737 Max?

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »