web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Varo odotuksiasi - ne voivat toteutua

Psykologian tohtori Richard Wiseman kirjoittaa kirjassaan Onnen tekijät odotuksista otsikolla "Odota ulevaisuudelta hyvää". Odotukset ovat itseään toteuttavia ennustuksia. Hyvät siinä missä huonotkin odotukset yellnsä toteutuvat. Miten siis toimia?

Wiseman kertoo itseään hyvä- ja huono-onnisina pitävistä ihmisistä. Hyväonnisina itseään pitävät ihmiset odottavat hyvää tulevaisuudeltaan. Se auttaa heitä toteuttamaan tavoitteitaan. Huono-onniset saavat hekin sitä mitä odottavat.

Jokainen voi miettiä, onko hyvä- vai huono-onninen. Wisemanin mukaan heidän välillään on neljä eroa:

"1. Hyväonniset ihmiset löytävät jatkuvasti onnekkaita mahdollisuuksia. He tapaavat sattumalta ihmisiä, joilla on hyvin suotuisa vaikutus heidän elämäänsä, ja he lukevat kiinnostavista mahdollisuuksista sanoma- ja aikakauslehdistä. Sitä vastoin huono-onniset ihmiset kokevat harvoin tällaista.

2. Hyväonniset ihmiset tekevät onnistuneita päätöksiä tietämättä, miksi näin on. He vain tietävät,milloin liiketoimiin liittyvä päätös on järkevä tai milloin johonkuhun ei kannata luottaa. Huono-onnisten ihmisten päätöksillä on taipumus johtaa epäonnistumiseen ja epätoivoon.

3. Hyväonnisten ihmisten unelmilla ja tavoitteilla on taipumus toteutua. Jälleen huono-onniset ihmiset ovat edellisten vastakohta: heidän unelmistaan ja tavoitteistaan jää tuskin muuta jäljelle kuin vaikeasti saavutettava fantasia.

4. Hyväonnisilla ihmisillä on kyky muuttaa tappionsa voitoksi. Huono-onnisilla ei ole saavat aikaan vain hämmennystä ja toivon romahtamista."


Wiseman kertoo tutkimuksesta, jossa amerikkalaisen luokion opettajille kerrottiin joiden oppilaiden olevan "myöhäiskukkijoita". Oppilaat tondennäköisesti menetyissivät erittäin hyvin tulevaisuudssa. Tosiasia oli kuitenkin toinen: lapset olivat ihan tavallisia. Heidät oli valittu täysin sattumanvaraisesti.

Tämän jälkeen tutkijat arvioivat opettajien odotusten vaikututusta oppilaisiin muutaman kuukauden ajanjaksolla. Myönteiset odotukset näkyivät siten, että opettajat kannustivat ja kehuivat näitä erityisiä oppilaita. Oppilaat saivat myös kysellä tunneilla. Seuraus: satunnaisesti valitut oppilaat menestyivät muita paremmin koulussa. He saivat myös älykkyystesteissa muita korkeammat pisteet.  Opettajien odotukset vaikuttivat heidän käyttäytymisseensä ja odotuksista tuli totta. Vastaavantyyppisen kokeen on tehnyt psykologi Robert Rosenthal.

Itseään toteuttavat odotukset vaikuttavat eri elämanalueilla, harrastuksissa, perheessä, työelämässä ja erilaisissa vuorovaikutustilanteissa. Itseään hyväonnisina pitävät ihmiset jaksavat yrittää silloinkin, kun tielle tulee esteitä.

Odotukset muita ihmisiä kohtaan vaikuttavat siihen, miten itse käyttäydymme heitä kohtaan ja miten he puolestaan vastaavat käyttäytymiseemme. Jos pidämme jotakuta ihmistä hankalana tyyppinä, käyttäydymme sen mukaisesti ja "metsä vastaan niin kuin sinne huudetaan".

Kannattaa siis pohtia omia odotuksia. Monet siistä toteutuvat. Haluammeko onnistua vai epäonnistua?


Uutiset Espoo.fi

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21.4.2021

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa käsitellään mm. Henttaan, Suurpellon ja Kuitinmäen väestön...

Lue lisää »

Pääkaupunkiseutu purkaa ensin nuorten rajoituksia ja avaa alle 20-vuotiaiden ulkoharrastustoiminnan

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä keskusteli kokouksessaan torstaina 15.4.2021 hallituksen suunnitelmasta...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Up Close: Live Online Classrooms

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »

The signals of spring

It was 7am when I stood on the back deck breaking up ice in the birdbath so I could refill it with fresh water for the...

Lue lisää »