web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Sotessa edistymistä

Sote valmistelu jatkuu aikaisemmin päätetyn raamiratkaisun perustalta. Kolme vuotta kului ilman näkyvää tulosta. Miksi näin?

Yksi syy oli se, että sote-uudistus ja kuntarakenneuudistus kytkettiin niin vahvasti yhteen. Hallitus myös piti valmistelun itsellään. Orpon johdolla sorvattu esityskin tehtiin kiireellä ja se jäi jokseenkin sekavaksi. Vasta eduskuntapuolueiden puheenjohtajien johdolla tehty esitys sai tuulta alleen. Nyt on edetty sen pohjalta ja saatu asia yhteen välipisteeseen lausuntokierrosta varten.

Vielä on monta kiveä käännettävänä, ennen kuin viidella alueella on saatu valmiiksi suunnitelmat käytännön palvelutuotannosta. Luonnollisesti yksityissektori kritisoi mallia, koska se haluaa ottaa aikaisempaa suuremman osuuden palveluista. Puhutaan voimakkaasti potilaan valinnan vapaudesta. Rahoitusmallin uudistaminen ei ole sekään helppo ratkaisu. Nykyistä monikanavaista mallia on aiheesta arvosteltu.

Luonnollisestti viiden sote-alueen malli herättää pelkoaj lähipalvelujen karkaamisesta. Samalla kannattaa muistaa, että työnjaon järkeistämisellä voidaan palvelujen tarvitsijoille turvata mahdollisimman korkeatasoiset palvelut. Euroopassa on lukuisia miljoonakaupunkeja. Nekin pystyvät hoitamaan palvelut.

Uudistus etenee toivottavasti ripeästi, jotta alueilla päästään käytännön valmistelutyöhön. Tuossa vaiheessa on tärkeää kytkeä myös palveluiden varsinaiset tuottajat, henkilöstö, mukaan valmisteluun.

Uutiset Espoo.fi

Palautteellasi on merkitystä enemmän kuin uskotkaan

Oletko joskus antanut palautetta Espoon kaupungille ja miettinyt onko sillä merkitystä? Palautteesi on meille todella...

Lue lisää »

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21.4.2021

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa käsitellään mm. Henttaan, Suurpellon ja Kuitinmäen väestön...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Up Close: Live Online Classrooms

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »