web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Johtajien palkat elävät omaa elämäänsä.

Helsingin Sanomat kirjoittaa tänään pörssiyritysten johtajien palkkojen noususta ja johtajaeläkkeistä. Moni lukija hieraisee silmiään. Suurimpien yhtiöiden johtajat elävät omaa elämäänsä: he ajattelevat, että tehkää kuten minä sanon, ei niin kuin minä itse teen. Tämä tarkoittaa sitä, etteivät ylisuuria etuja nauttivat halua ja muista näyttää mitenkään omaa esimerkkiä omalla toiminnallaan. Tavallisilta työntekijöiltä vaaditaan palkkamalttia. Johtajien oma palkka kaikkine bonuksineen, tulopalkkioineen ja lisäeläkemaksuineen jatkaa kasvuaan. Muuttuuko mikään?
Pörssiyhtiöiden johtajien etuuksia perustellaan vastuulla ja verrataan palkkausta esimerkiksi amerikkalaisten yhtiöiden vastaavaan. Palkkauksella sanotaan varmistettavan, että huippujohtajat eivät karkaa ulkomaille.
Tosiasiassa suomalaiset johtajat eivät ole lähdössä joukolla mihinkään. Kovapalkkaisia johtajapestejä ei ole niin vain saatavissa ulkomailla. Toisaalta esimerkiksi amerikkalaista systeemiä ei voida historiansa ja yhteiskuntarakenteen vuoksi verrata suomalaiseen. Meillä on esimerkiksi julkisrahoitteinen terveydenhuolto ja ilmainen koulutusjärjestelmä.
Eduskunnassakin nousevat palkkauskysymykset aika ajoin esille. Suuripalkkaisten johtajien palkkoja verrataan esimerkiksi pääministerin palkkaan ja voidaan todeta, että johtajat voivat saada jopa 20-kertaisesti pääministeriin verrattuna. Tuskinpa voidaan väittää, että homma on niin monin verroin vaikeampi ja vastuullisempi, varsinkin, kun potkujen varalta on sovittu miljoonakorvaukset.
Yksi selittävä syy tilanteeseen lienee se, että pörssiyhtiöiden johtajat ovat ristikkäin yhtiöiden hallituksissa ja nostavat kavereiden etuuksia. Vastavuoroisuus, sulle mulle -periaate toimii. Eläkeyhtiöilläkin on oma tärkeä roolinsa tässä asiassa. Omalla esimerkillä johtaminen ei siis ole arkitodellisuutta. Päinvastoin samat johtajat puhuvat julkisuudessa siitä, että palkkakehitys on murentanut hintakilpailukykyämme. Oman palkkauksen jatkuva nousu ei sitä tietenkään edes symbolisesti tee.
Palkkaukseen liittyvät myös eläke-etuudet. Yritykset maksavat lisäeläkemaksuja parhaimmillaan yli miljoonan vuodessa. Näillä järjestelyillä turvataan se, että johtajat saavat jopa 100.000 euron kuukausieläkkeet.
Aika ajoin keskusteluun nousee kysymys eläkekatosta, joka koskisi lakisääteistä eläkettä. Vakuutusyhtiöistä otettavaa lisäeläkettä ei juuri voida rajoittaa. Monissa Euroopan maissa on eläkekattoja.

Entä tulevaisuus? En jaksa uskoa, että asiaan tulee kummoistakaan muutosta. Suuryritysten johtajien palkat jatkavat omaa elämäänsä, samoin eläkkeet. Poliittinen päättäjäkään tuskin verottaa huippueläkkeitä nykyistä ankarammin.


Eläketurvakeskuksen  seuraava selvitys osoittaa eläkekattojen käytön eräissä Euroopan maissa(http://www.etk.fi/fi/service/el%C3%A4kekatot/640/el%C3%A4kekatot):

Lakisääteisen työeläkejärjestelmän eläkepalkkakatto ja eläkekatto eräissä maissa (2013)

Maa
Ei eläkekattoa
~
~Alankomaat
~
~Portugali
~
~Suomi
~
~Tanska
~
~Viro
~
~Irlanti
~
Maa
Eläkepalkkakatto €/kk
Eläkekatto €/kk
~Belgia
4 260
2 630 (perhekunta)
~
~
2 110 (yksin asuvat)
~Britannia
4 230
-
~Espanja
3 430
2 520 *
~Italia
8 000~~~
-
~Itävalta
3~790
3~030 *
~Kreikka
5 550
2 770 *
~Luxemburg
9 010
7 010
~Ranska
3 090
-
~
ARRCO: 9 260
-
~
AGIRC: 24 690
-
uotsi
4 190
-
~Saksa
5 800 (vanhat osavaltiot)
-
~
4 900 (uudet osavaltiot)
-
~Norja
6 400~1,~2
-
~Sveitsi
5 700 (BVG)
1 900 (AHV)
~USA
7 250
-
~Kanada
2 970
760
Merkkien selitykset:
-: ei kattoa
*: eläke maksetaan 14 kertaa vuodessa.

                Uutiset Espoo.fi

Palautteellasi on merkitystä enemmän kuin uskotkaan

Oletko joskus antanut palautetta Espoon kaupungille ja miettinyt onko sillä merkitystä? Palautteesi on meille todella...

Lue lisää »

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21.4.2021

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa käsitellään mm. Henttaan, Suurpellon ja Kuitinmäen väestön...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Up Close: Live Online Classrooms

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »