web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Annanko apuani - olenko valmis ottamaan apua vastaan?

Työssä ja yleensä elämässä tarvitsemme monin tavoin toisten ihmisten apua. Moni haluaisi auttaa, mutta ei aina tiedä, miten sen tekisi. Autettava saattaa torjua avun tarjoamisen. Miksi näin?

Avun antaminen on luonnollista silloin, kun joku sitä pyytää. Tällaiseen auttamiseen ei liity arvoasetelmia. Autettava ei koe, että hänen arvonsa mitenkään laskee avun vastaanottamisen takia. Jos joku sen sijaan tarjoaa apuaan toisen pyytämättä, avun kohde voi tulkita tarjouksen monin tavoin. Hän voi olla iloinen saamastaan avusta. Hän saattaa olla välinpitämätön: sama se, auttaako toinen vai ei. Hän voi myös kokea, että avun tarjoaja ajattelee, ettei hän selviä osaamattomuuttaan tai muusta syystä tehtävästä ilman apua. Omanarvon tunne kärsii kolauksen. Tällöin on yksinkertaisinta torjua tarjottu apu.

Vuorovaikutuksen avaimet -kirjaa kirjoittaessani eräs hoitaja kertoi kuvaavan esimerkin auttamistilanteesta. Osastolla työt oli jaettu siten, että osastojen potilaiden hoito oli jaettu hoitajien kesken huoneittain. Sairauslomien takia eräs hoitaja olisi joutunut tekemään kahden ihmiset työt. Muut työkaverit tarjosivat apua. He saivat kuitenkin vastauksen: ”Hoitakaa te omat hommanne, kyllä minä omani hoidan.” Tämä hoitaja siis koki, että hänen osaamisensa ja työtahtinsa asetettiin kyseenalaiseksi ja sen vuoksi hän oli vastoin omaa etuaan valmis torjumaan tarjotun avun. Samalla hän varmisti se, ettei kukaan enää jatkossa apua tarjoaisi.

Jotta tällaisilta tilanteilta vältyttäisiin, työpaikoilla pitäisi keskustella asiasta, jotta avun tarjoaminen ja vastaanottaminen olisi normaali, kaikkia palveleva käytäntö. Apua antamalla kukin voi osaltaan auttaa muitakin ja samalla koko tiimiä onnistumaan. Kukaanhan ei ole työssä vain oman etunsa vuoksi. Avun antaminen auttaa paitsi sen saajaa myös antajaa. Amerikkalainen filosofi Ralph Waldo Emerson on sanonut osuvasti toisten ihmisten auttamisesta: ”Yksi tämän elämän kauneimmista hyvityksistä on se, että kukaan ei voi vilpittömästi yrittää auttaa toista auttamatta samalla itseään.”

Uutiset Espoo.fi

Kokemusasiantuntija tuo arjen äänen perhekeskusten suunnitteluun

Kokemusasiantuntija Pirkko toimii perhekeskuksen valmisteluryhmässä perheen ja asukkaan äänenä. Hänelle...

Lue lisää »

Pääkaupunkiseudulla palataan lähiopetukseen ja valmistellaan sisäharrastusmahdollisuuksien avaamista 20-vuotiaille ja tätä nuoremmille

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä linjasi kokouksessaan tiistaina 20.4.2021 hallitusta palaamisesta...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

What Went Wrong with the Boeing 737 Max?

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »