web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Esittelyt voivat ratkaista puheenjohtajavaalissa

Yhdistysten ja puolueiden puheenjohtajavaalit tarjoavat parhaimmillaan dramatiikkaa. Ehdokkaiden kannattajat tekevät viimeiseen asti työtä ehdokkaansa puolesta. Osa kokouksen osallistujista tekee päätöksensä viime hetkillä ja kuuntelee ensin ehdokkaiden puheenvuorot. Mikä ratkaisee?

Seurasin mielenkiinnolla netin ja television kautta Kokoomuksen puoluekokousta.Monien muiden puolueiden ja liittomuotoisten yhdistysten perinteisestä tavasta poiketen kokouksessa ei ollut aikaa vievää esittelyruljanssia kannatuspuheenvuoroineen. Kullekin ehdokkaalle oli varattu 20 minuuttia.

Ehdokkaiden puhumisjärjestys oli arvottu. Ensimmäisenä oli Jan Vapaavuori. Hänet esitteli eduskuntaryhmän puheenjohtaja Petteri Orpo. Suurimman osan ajasta käytti Vapaavuori itse. Paula Risikolla oli kaksi esittelijää. Hänkin puhui enimmän osan ajasta. Alexander Stubb käytti hyväkseen multimediaa: valtioneuvos Riitta Uosukainen ja kymmenkunta muuta kokoomuslaista esitteli Stubbin vahvuuksia. Tämä oli aika luonnollista onhan Stubb ahkera sosiaalisen media käyttäjä.

Tietenkin on vaikea sanoa, mikä merkitys esittelyillä ja niiden sisällöllä sekä esiintytymistyylillä on äänestyskäyttäytymiseen. Jokin vaikutus niillä joka tapauksessa on. Äänestäjät tuskin itsekään ihan tarkasti tiedostavat asiaa.

Mieleen tulee pitkäaikaisen työnantajanai Suomen lähi- ja Perushoitajaliitto SuPerin monet liittokokoukset. Vuonna 2000 silloinen puheenjohtaja Kaarina Muhli tavoitteli jatkoa puheenjohtajapestilleen. Toisena ehdokkaana oli edustajiston puheenjohtaja Juhani Palomäki.

Osallistujilla oli mahdollisuus käyttää puheenvuoroja kannattamansa ehdokkaan tueksi. Juhani Palomäen puolesta käytettiin merkittävästi enemmän puheenvuoroja kuin Muhlin puolesta. Tämä loi luonnollisesti mielikuvaa siitä, kumpi ehdokkaista tuli voittamaan kisan. Palomäki valittiin selvällä äänten enemmistöllä puheenjohtajaksi.

Kaikissa tällaisiassa vaaleissa pienet asiat voivat ratkaista. Mielikuvien merkitystä ei kannata vähätellä.

Uutiset Espoo.fi

Palautteellasi on merkitystä enemmän kuin uskotkaan

Oletko joskus antanut palautetta Espoon kaupungille ja miettinyt onko sillä merkitystä? Palautteesi on meille todella...

Lue lisää »

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21.4.2021

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa käsitellään mm. Henttaan, Suurpellon ja Kuitinmäen väestön...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Up Close: Live Online Classrooms

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »