web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Kisajärjestelyjen pimeä puoli

Saamme nauttia olympialaisista ja MM-kisoista. Järjestävät luovat kisoille aina vain hulppeammat puitteet. Kisapaikkakuntien asukkaiden ääntä ei kuulla, kun maailmalle halutaan näyttää loistokkuutta. Millä perusteilla isännyydet jaetaan? Mitä kriteereitä otetaan huomioon?

Lienee selvää, että eri maat ja kaupungit käyvät kovaa kilpailua isännyyksistä. Kulisseissa käytetään monenlaisia vaikutuskeinoja. Ne eivät tule läpinäkyvästi julkisuuteen. Olisi mielenkiintoista tietää, millä tavalla kansalinvälinen lympiakomitea ottaa huomioon kisäjärjestelyjen sosiaaliset vaikutukset anojamaiden kisapaikkakunnilla.

Esimerkiksi Sotshin kisoja varten suuri joukko paikallisia asukkaita sai kokea nahoissaan kisäpaikkojen rakentamisen: he joutuivat pois kodeistaan. Samoin tapahtuu nyt jalkapallon MM-kisakaupungissa Rio de Janeirossa, jossa järjestetään parin vuoden päästä myös olympialaiset. Ihmiset, jotka asuvat muutoinkin kurjissa olosuhteissa, joutuvat muuttamaan asuinsijaansa. Monella ei ole mitään paikkaa, mihin muuttaa. Järjestelmä jyrää kansalaisten perustarpeet.

Kansainvälinen olympiakomitea on urheilussa kuin valtio valtiossa. Se tuskin kiinnittää paljonkaan huomiota hakijamaiden ao. paikkakuntien ihmisten oloihin ja kisojen vaikutuksiin sosiaaliselta kannalta. Komitea kuulee hakijamaita ja kaupunkeja, tuskin millään tavalla kansalaisjärjestöjä ja asukkaita. Tv:stä näemme kisapaikat ja -tapahtumat, emme juurikaan niiden ulkopuolista elämää.

Kisajärjestelyt nielevät yhä suurempia summia julkisia varoja, joille olisi kansalaisten kannalta monen monta tärkeämpää käyttäkohdetta. Sosiaali- ja terveydenhuolto, opetus ja asumisolot jäävät vaille riittävää rahoitusta. Tärkeintä on näyttää maailmalle mahdollisimman hienot kisäjärjestelyt.

Toivottavasti maailma alkaa herätä siihen, millä perusteilla kisaoikeuksia annetaan. Ei voi olla mitenkään perusteltavissa se, että kisat saavien maiden kansalaisten elämä vaikeutuu entisestään ja että kisajärjestäjät hoitavat järjestelyt kansalaismielipiteestä piittaamatta.

Keskusteluun toivoisin nostettavan olympiakomitean roolin. Kannattaisikohan sitäkin läpivalaista?
Uutiset Espoo.fi

Palautteellasi on merkitystä enemmän kuin uskotkaan

Oletko joskus antanut palautetta Espoon kaupungille ja miettinyt onko sillä merkitystä? Palautteesi on meille todella...

Lue lisää »

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21.4.2021

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa käsitellään mm. Henttaan, Suurpellon ja Kuitinmäen väestön...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Up Close: Live Online Classrooms

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »