web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Kenen on vastuu?

Eilisiltainen silminnäkijäohjelma kuvasi yhden perheen elämää tilanteessa, että poika sairastui narkolepsiaan sikainfluenssarokotteen saatuaan. Elämä muuttui kertaheitolla. Ohjelmassa sosiaali- ja terveysministeriltö lysyttiin, kenellä on vastuu.

Influenssaepidemia aiheutti sen, että eri maat ryhtyivät nopeasti hankkimaan rokotetta. Suomikin pääsi jakeluun. Onhelman mukaan rokotetta ei oltu ennätetty testata. Lääkeyhtiön kanssa oli sovittu, ettei yhtiö ole vastuussa mahdollisista ongelmista.

Rokotuksesta aiheutui lapsille ja nuorille vakavaa haittaa, narkolepsiaa. Sen diagnostisoiminen vei joidenkin kohdalla pitkänkin ajan. Sitten tulivat esille korvausasiat ja tutkimukset siitä, että nimenomaan rokotteet olivat syy sairastumiseen. Vanhemmat joutuivat kohtuuttomiin tilanteisiin, epävarmuutta ja odotusta ja vaikeuksien keskellä elämistä.

Kuten neurologi Markku Partinen sanoi ohjelmassa, on ihmeellistä, että rokotteen valmistanut yhtiö pääsi sopimaan vahinkovastuustaan. Luulen, että jos kansalaiset olisivat tienneet tästä, monikaan ei olisi ottanut rokotusta.

Sirastuneiden kannalta on kohtuutonta joutua odottamaan korvauksia. Oikeudenmukaisiksi koettaviin korvauksiin on kyllä varaa, jos sitä aidosti halutaan. Rahalla ei luonnollisesti pystytä korvaamaan terveyden menettämistä. Kun toimittaja kysyi sosiaali- ja terveysministeriltä vastuusta, ministeri sanoin, että viime kädessä ministeri vastaa. Vastuu onkin mielenkiintoinen asia. Ministerihän ei tietenkään vastaa henkilökohtaisesti taloudellisista korvauksista. Ministerin vastuu on poliittista. Se voi kulminoitua siinä, että ministeri jättää paikkansa. Ottamatta kantaa ministrin vastuuseen tässä tapauksessa, koska minulla ei ole asiasta riittävää asiatietoa, voin kuitenkin todeta, etteivät ministerit eroa massamme kovinkaan herkästi. Vastuu on enemmänkin ilmassa leijuvaa.

Uutiset Espoo.fi

Palautteellasi on merkitystä enemmän kuin uskotkaan

Oletko joskus antanut palautetta Espoon kaupungille ja miettinyt onko sillä merkitystä? Palautteesi on meille todella...

Lue lisää »

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21.4.2021

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa käsitellään mm. Henttaan, Suurpellon ja Kuitinmäen väestön...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Up Close: Live Online Classrooms

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »