web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Sisäiset uhat ja radikalisoituminen

Ruotsin turvallisuuspoliisin mukaan Ruotsin suurin turvallisuusuhka on noin 200 maassa olevaa radikalisoituneet islamistit, joista osa on ollut sotimassa Syyriassa. Samaan aikaan Norjan poliisi on pidättänyt kome miestä epäiltyinä yhteistyöstyöstä al-Qaidan ryhmän kanssa. Entä Suomen tilanne?

Maassammekin lienee Syyrian sisällissotaan osallistuneita. Voi ajatella, että sotatantereelta palattuaan näiden ihmisten ajatusmaailma on voinut radikalisoitua. Se ei ainakaan edistä kotoutumista. Tilannetta pahentaa vielä se, jos nämä ihmiset ovat työttömiä ja vailla muuta järkevää tekemistä.

Kun puhutaan maahanmuutosta, helposti yleistetään monenlaisia ryhmiä. Maahanmuuttajia on kuitenkin monenlaisia. On esimerkiksi työn vuoksi maahan muuttavia, avioituneita ihmisiä, paluumuttajia, pakolaisia ja turvapaikan hakijoita. Jokaisella ihmisella on oma tarinansa.

Jokainen muuttaja etsii ja löytää omalla tavallaan paikkansa yhteiskunnassa. EU-vaalikeskusteluissa nostettiin monesti esille se, että Ruotsi ottaa monta kertaa Suomea enemmän turvapaikanhakijoita. Kuitenkin Ruotsissa on myös monenlaisia ongelmia, jotka näkyvät aika ajoin vaikkapa mellakoina. Liian monet syrjäytyvät, koska kaikille ei ole tarjolla opiskelu- tai työpaikkaa. Asuinalueet leimautuvat. Tällaista tilannetta tuskin haluamme maahamme.

Kotouttamiseen ei ole yksinkertaisia ratkaisuja. Pitää olla voimavaroja tarjota kieli- ja muuta koulutusta. Tulijoilla pitää olla omaa halukkuutta oppia kieltä ja maan tapoja. Viime kädessä turvapaikanhakijoita pitää velvoittaa kieliopintoihin. Yhteiskunnan eri toimijoilla pitää olla ymmärrystä ja rohkeutta tarjota työtä ja mahdollisuuksia toimintaan.

On selvää, ettei ongelmia voida ratkoa höllentämällä maahantulokriteereitä ja siten kiihdyttämällä maahanmuuttoa esimerkiksi Afrikasta Eurooppaan. Monet Euroopan maat ovat edelleen taloudellisissa vaikeuksissa eikä niillä ole mahdollisuuksia tarjota työtä kasvaville muuttajamäärille, varsinkin kun muuttajilta puuttuu tarvittavaa osaamista.

Iso ongelma on nyt tietenkin se, että laiton maahanmuutto ruokkii välikäsinä toimivia rikollisryhmiä, jotka keräävät isot summat vene- ja muolta pakolaisilta ja viime kädessä jättävät nämä ihmisraukat sitten oman onnensa nojaan. Kuva Euroopasta ihmemaana häviää heti, kun ihmiset joutuvat ankeisiin leirioloihin.

Köyhyys on koko maailman ongelma. Sen vähentämiseksi YK:lla, EU:lla ja muilla toimijoilla riittää tehtävää. Köyhyys ja syrjäytyminen ovat houkuttimina ääriliikkeisiin.Uutiset Espoo.fi

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21.4.2021

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa käsitellään mm. Henttaan, Suurpellon ja Kuitinmäen väestön...

Lue lisää »

Pääkaupunkiseutu purkaa ensin nuorten rajoituksia ja avaa alle 20-vuotiaiden ulkoharrastustoiminnan

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä keskusteli kokouksessaan torstaina 15.4.2021 hallituksen suunnitelmasta...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Up Close: Live Online Classrooms

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »

The signals of spring

It was 7am when I stood on the back deck breaking up ice in the birdbath so I could refill it with fresh water for the...

Lue lisää »