web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Tuomioistuinten päätökset

Media uutisoi kyselystä, jonka mukaan tuomioistuimien päätöksissä ja niiden perustelemisessa on toivomisen varaa. Näin on varmasti aina inhimillisessä elämässä. Yksi omakohtainen kokemus lähes 40 vuoden takaa kuvaa silloista käytäntöä.

Olin notaarina Kymen lääninhallituksessa Kouvolassa. Yksikkömme käsitteli verovalitukset lääninoikeutta varten. Silloin konekirjoittajat kirjoittivat päätökset "puhtaiksi". Valmistelijat kirjoittivat päätösluonnokset joko käsin tai koneella.

Oli aika tavallista, että yksinkertaisissa valitusasioissa, joissa valitus hylättiin, käytettiin valmiita päätöspohjia. Ne nidottiin valitusluonnokseen konekirjoitusta varten. Sana muoto oli yksinkertaisuudessaan jokseenkin näin: "Lääninoikeus on tutkinut asian. Valittaja ei ole esittänyt syytä muuttaa toimitettua verotusta. Sen vuoksi lääninoikeus hylkää valituksen."

Oli siinä valituksen tehneellä kansalaisella ihmettelemistä, kun päätöksessä ei ollut mitään varsinaisia perusteluja, pelkästään tyly toteamus. Valittaja oli monesti esittänyt parhaimmillaan pitkän luettelon perusteluja valituksensa tueksi.

Uskoakseni ajat ovat muuttuneet ja päätöksiä perusteellaan. Aina on tietenkin parannettavaa. Erityisesti kielenkäyttö on tärkeää. Kansalaisen on voitava saada päätökset hänen ymmärtämällään kielellä ilman monimutkaisia kielikoukeroita.

Uutiset Espoo.fi

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21.4.2021

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa käsitellään mm. Henttaan, Suurpellon ja Kuitinmäen väestön...

Lue lisää »

Pääkaupunkiseutu purkaa ensin nuorten rajoituksia ja avaa alle 20-vuotiaiden ulkoharrastustoiminnan

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä keskusteli kokouksessaan torstaina 15.4.2021 hallituksen suunnitelmasta...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Up Close: Live Online Classrooms

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »

The signals of spring

It was 7am when I stood on the back deck breaking up ice in the birdbath so I could refill it with fresh water for the...

Lue lisää »