web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Eloa järjestötoimintaan

Puolueet ja järjestöt kamppailevat sen tosiasian kanssa, etteivät entisenlaiset toimintamuodot enää houkuttele tarpeeksi uusia toimijoita. Monissa järjestöissä toiminta tapahtuu perinteisin muodoin, hallitus kokoontuu säännöllisesti ja jäsenistö pari kertaa vuodessa jäsenkokoukseen. Muita tapahtumia on vaihtelevasti? Mistä apua aktiivisuuden nostamiseksi?

Jokaisella järjestöllä on oma tarkoituksensa, joka määrittelee käytönnön toimintaa. Järjestöjen jäsenillä on erilaisia tarpeita ja tavoitteita, joita he haluavat edistää järjestössään. Osa jäsenistä haluaa toimia aktiivisesti, osa olla ikään kuin asiakkaan, palvelujen ja etyujen käyttäjän roolissa. Jotkut järjestöt haluavat vaikuttaa ympäristönsä muiden toimijoiden toimintaan, jotkin tyytyvät hoitamaan jäsenten asioita omassa piirissä.

On jokseenkin selvää, ettei pelkästään kokouksiin perustuva toiminta saa joukkoja liikkeelle. Jokainen kokouksiin osallistunut tietää, etteivät kokoukset yleensä ole mitään ideapajoja. Aika kuluu enemmän ja vähemmän rutiineihin. Usein moni osallistuu velvollisuudesta kokouksiin miettimättä etukäteen, mitä niissä mahdollisesti halutaan saada aikaan.

Aktivointi ei onnistu miettimällä asioita pelkästään organisaation yläportailla, vaan tarvitaan erilaisia foorumeja, joilla jäsenistö pääsee keskustelemaan omista toiveistaan ja tarpeistaan. Mitä vapaamuotoisempia ja erilaisempia tilaisuuksia on tarjolla, sitä paremmat mahdollisuudet on saada aikaan uutta virittävää keskustelua ja hedelmällisiä vuorovaikutussuhteita. Kun ihmiset oppivat toimimaan yhdessä, käymään positiivistä vuoropuhelua ja puhumaan omana itsenää, tuloksena on yhteenkuuluvuutta, positiivista energiaa ja elinvoimaa. Avainsanoja ovat kuuntelu, kuulluksi tuleminen ja arvostus.

Aktiivien tehtävänä on luoda edellytyksiä tällaisille keskusteluille ja poimiaa niissä esille tulleita ituja ja puolikypsiä hedelmiä edelleen keskusteltaviksi ja jolostettaviksi. Tässäkin voidaan käyttää hyväksi mahdollisimman paljon muitakin kuin hallituksen tai jo olemassa olevien työryhmien jäseniä. Myöskään sosiaalista media ei kannata unohtaa, päin vastoin, koska se mahdollistaa aikaisempaa useampien osallistumisen keskusteluun ja ideointiin.

Keskustelut tuovat esille asioita, jotka kiinnostavat eri jäsenryhmiä. Mahdollistamalla eri ryhmien toisistaan poikkeavaa toimintaa luodaan edellytyksiä sille, että yhä useampi kiinnostuu osallistumaan omilla edellytyksiillään toimintaan. Ei ole oikeaa tai väärää toimintaa. Mittarina on se, miten hyvin järjestö pystyy toteuttamaan tarkoitustaan. Samalla alalla toimivat järjestöt voivat käytännön toiminnassaan olla hyvinkin erilaisia.


Uutiset Espoo.fi

Palautteellasi on merkitystä enemmän kuin uskotkaan

Oletko joskus antanut palautetta Espoon kaupungille ja miettinyt onko sillä merkitystä? Palautteesi on meille todella...

Lue lisää »

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21.4.2021

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa käsitellään mm. Henttaan, Suurpellon ja Kuitinmäen väestön...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Up Close: Live Online Classrooms

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »