web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Poliittinen johtajuus - ei niin helppo homma

Poliittinen johtajuus on muuttunut monella tapaa viime vuosikymmeninä. Asiat ovat entistä monitahoisempia. Kansainvälinen, monenkeskinen riippuvuus on kasvanut, EU-asiat vievät ministereiltä paljon työaikaa, media seuraa herkeämättä varsinkin puoluejohtajien toimintaa ja kansa odottaa joskus ihmetekoja. Some-maailmassa palautetta saa ja voi antaa nopeasti, joskus ajattelematta asiaa tarkemmin. Samanaikaisesti monikaan ei halua itse osallistua muuhun vaikuttavaan toimintaan. Mikä on johtajan rooli?

Jokaisessa puolueessa on omanlainen historiansa ja kulttuurinsa. Myös osallistuminen on erilaista. Kokouksiin on vaikea saada ihmisiä, koska moni haluaa välttää valinnan tehtäviin, joissa joutuisi tekemään vapaa-aikaa vievää työtä. Luullakseni kaikilla puolueilla on todellinen tarve uudistaa osallistumista siten, että jäsenet kokevat voivansa vaikuttaa ja saada äänensä kuuluville. Se on tietenkin helpommin sanottu kuin tehty. Johtajilta edellytetään paljon: kykyä ja halua  innostaa, nähdä ja näyttää suuntaa, joukkojen johtamista edestä, kannattajien ja kansalaisten tapaamisia, yhteistyökykyä ja -halua, kielitaitoa, verkostoja ja sitä, että kannattajat kokevat olevansa eri tavoin vaikuttamassa.

Media luo jatkuvasti haastatteluin, uutisin yms tavoin mielikuvaa kärkipoliitikoista. Sähköisessä maailmassa aikaisemmat sanomiset ja tekemiset on aikaisempaa helpompaa ottaa esille ja panna johtajat eräällä tavalla tilille. Välillä toimittajat syyllistyvät siihen, että haluavat olla itse pääosassa esimerkiksi haastatteluissa ja eri tavoin yritttää ahdistaa haastateltavan nurkkaan. Hyvä jousrnalismi joskus unohtuu.

Kansalaisina näemme vain pienen osan siitä työstä, jota esimerkiksi ministereinä olevat puoluejohtajat tekevät. Jos näkisimme asian todellisuuden, uskon, että moni arvostaisi nykyistä enemmän heidän toimintaansa. Toisin kuin moni kansalainen ajattelee, poliittisesta toiminnasta ei makseta niin ruhtinaallisesti. Puoluejohtajan työ on luottamustehtävä. Yrityselämässä moni organisaation keskiportaassa oleva pomo saa huomattavasti parempaa palkkaa, vaikka tehtävän vaatima sidonnaisuus on pienempi.


Uutiset Espoo.fi

Palautteellasi on merkitystä enemmän kuin uskotkaan

Oletko joskus antanut palautetta Espoon kaupungille ja miettinyt onko sillä merkitystä? Palautteesi on meille todella...

Lue lisää »

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21.4.2021

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa käsitellään mm. Henttaan, Suurpellon ja Kuitinmäen väestön...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Up Close: Live Online Classrooms

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »