web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

"Ei aika mennyt koskaan palaa...." Mutta entä samankaltaiset tapahtumat jne?

Laulun sanat pitävät tietenkin siltä osin paikkansa, että mennyt aika on mennyttä eikä sellaisenaan pala. Aikaisemmat taplukea ja kuulla ahtumat kuitenkin toistuvat samankaltaisina monella elämänalueella. Päivittäin saamme tästä monenlaisia, usein ikäviä ja karmaisevia esimerkkejä.

Esimerkkejä löytyy monenlaisia. Kylmän sodan päättymisen jälkeen poliittinen kehitys sai monet ajattelemaan, että suurvaltojen vastakkain asettelun aika on ainakin jollakin tavalla ohi mennyttä elämää. Nyttemmin Ukrainan tapahtumat osoittavat käytännönläheisesti, että myönteinen kehitys kääntyy aika nopeasti kohti entisenlaista vastakkainasettelua. Vuoropuhelu vähenee ja yhteistyö jäädytetään.

Entisenlaista menoa ilmentävät myös esimerkiksi Nigerian lapsikaappaukset. Rosvojoukko on uhannut myydä nuoret tytöt orjiksi. Näin tapahtuu, koska maan viranomaiset ovat tietoisesti viivytelleet toimenpiteitä tyttöjen pelastamiseksi. Samanlaista orjuuttamista tapahtuu Euroopassakin, vaikka siitä ei usein puhuta. Itä-Euroopasta ja muualta hämärämiehet houkuttelevat nuoria naisia tarjoilija- yms. tehtäviin Länsi-Euroopan maihin lupaamalla monenlaista hyvää. Saatuaan hyväuskoiset naiset kohdemaihin, tilanne valkenee koko karuudessaan. Työ onkin prostituutioon pakottamista ja ihmiskauppaa Lisäksi tyttöjä myydään toisille hyväksi käyttäjille. Homma on hyvin organisoitua.

Afrikan maista erityisesti Espanjaan ja Italiaan suuntautuvassa veneillä tapahtuvassa ihmissalakuljetuksessa on taustalla joukko ihmisiä, jotka ottavat häikäilemättä ihmisiltä kyseisten maiden oloihin verrattuna todella suuria rahamääriä ja jättävät nämä ihmiset sen jälkeen heitteille ja meren armoille. Monikaan lähtijä ei varmaan tiedä, mikä on edessä, vaikka pääsisi Eurooppaan. Paratiisi on vain unelmissa, ei näköpiiriissä ja saavutettavissa.

Nämäkin esimerkit osoittavat, että monessa asiassa elämme mennyttä aikaa. Se ihmetyttää esimerkiksi Euroopan alueella tapahtuvassa ihmiskaupassa, että viranomaiset eivät ponnekkaammin ole puuttuneet tähän ilmiöön. Luulisi, että keinoja löytyisi, jos asiaa haluttaisiin oikeasti hoitaa.

Asiaan ei ole tietenkään helppoja ratkaisuja. Elintaso- ja muut kehityserot ruokkivat ääriainesten nousua. Samaan aikaan, kun ihmiset kamppailevat jokapäiväisestä leivästä, yhä suurempi joukko ihmisiä pystyy kasvattamaan rikkauksiaan käsittämättömän korkeiksi. Poliitikoilla ei ole helppo tehtävä kääntää kehityksen suuntaa.

Uutiset Espoo.fi

Kokemusasiantuntija tuo arjen äänen perhekeskusten suunnitteluun

Kokemusasiantuntija Pirkko toimii perhekeskuksen valmisteluryhmässä perheen ja asukkaan äänenä. Hänelle...

Lue lisää »

Pääkaupunkiseudulla palataan lähiopetukseen ja valmistellaan sisäharrastusmahdollisuuksien avaamista 20-vuotiaille ja tätä nuoremmille

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä linjasi kokouksessaan tiistaina 20.4.2021 hallitusta palaamisesta...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

What Went Wrong with the Boeing 737 Max?

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »