web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Mitä odotan työltäni?

Jokaisella on oma tapansa suhtautua työhön. Jollekin se merkitsee kutsumusta, joillekin toiselle työ voi olla väline muuhun elämiseen, jollekin urapolku, itsensä kehitysmahdollisuus toimeentulon ohella tai jollekin lähes jokapäiväinen välttämätön rasite. Asennoituminen näkyy tavassa suhtautua työhön ja tyytyväisyytenä tai sen puutteena.

Työelämä vaatii tänä päivänä työntekijöiltä monenlaisia tietoja ja taitoja. Samalla moni kokee, ettei hänen osaamistaan osata tai haluta käyttää riittävän monipuolisesti. Seurauksena voi olla turhautumista ja tyytymättömyyttä. Joku saattaa myös joutua tekemään työtä, joka ylittää hänen osaamistasonsa, jolloin surauksena on ahdistusta ja riittämättömyyden tunnetta.

Työn mielekkyys kasvaa, kun työntekijä voi käyttää työssään monipuolisesti osaamistaan ja kun tehtävät ovat riittävän haastavia. Puhutaankin flow:sta, eräänlaisesta virtauksesta.

Samalla tavalla kokonaisten työtehtävien suorittaminen alusta loppuun lisää mielekkyyttä. Mikä tärkeintä, työn merkityksen ymmärtäminen ja kokeminen osana suurempaa antaa tärkeää merkitystä työlle. Tämä voi näkyä suhtautumisessa työhön esimerkiksi seuraavasti:

”En vain aja bussia, vaan helpotan matkustajien päivittäistä elämää/saan lii-kenteen sujumaan/autan koululaisia aloittamaan mukavan päivän jne.”

”En pelkästään huolehdi siisteydestä sairaalassa, vaan annan oman osuuteni potilaiden tervehtymiselle ja sairaalan sujuvalle toiminnalle.”

Olen elämäni aikana tehnyt kouluaikana ja nuorena monenlaisia töitä, paikannut teiden kuoppia, maalannut kaiteita, niittänyt teiden varsien kasvustoa, kaivanut ojaa puhelinpylväiden maadoitusta varten, ollut matka- ja tilitoimistoissa, kirjoittanut pari kunnalliskertomusta, ollut lastenkodissa epäpätevänä hoitajana, työskennellyt puutarhalla ja myynyt sen tuotteita toreilla, ollut ravintolan portsarina jne. Missään vaiheessa silloin ei puhuttu paskahommista. Myöhemmin olen saanut tehdä töitä, jotka ovat olleet monipuolisia ja haasteellisia ja joissa olen voinut aika paljon muovata omaa työnkuvaani.

Ajat ovat muuttuneet monella tapaa merkittävästi esimerkiksi 1970-luvusta, jolloin työpaikka oli helppo saada opiskelun jälkeen. Nyt kilpailu työmarkkinoilla on koventunut. Saamalla hyvin koulutetut nuoret arvostavat yhä enemmän muutakin kuin rahaa. Kuten joku on sanonut, moni valitsee itse työpaikkansa eikä toisin päin. Johtaminen on haasteellista ja ihmisiä arvostavalle johtajuudelle on todellista tarvetta.

Uutiset Espoo.fi

Kokemusasiantuntija tuo arjen äänen perhekeskusten suunnitteluun

Kokemusasiantuntija Pirkko toimii perhekeskuksen valmisteluryhmässä perheen ja asukkaan äänenä. Hänelle...

Lue lisää »

Pääkaupunkiseudulla palataan lähiopetukseen ja valmistellaan sisäharrastusmahdollisuuksien avaamista 20-vuotiaille ja tätä nuoremmille

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä linjasi kokouksessaan tiistaina 20.4.2021 hallitusta palaamisesta...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

What Went Wrong with the Boeing 737 Max?

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »