web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Päätöksenteko ryhmässä

Kauppalehti uutisoi 3.5. Princetonin yliopistossa tehdystä tutkimuksesta. Sen mukaan pienet ryhmät tekevät täsmällisempiä päätöksiä kuin suuret. Pienryhmissä päätöksenteko on tarkempaa kuin suurissa ryhmissä, joissa on taipumuksena keskittyä liikaa päätöksen kannalta epäolennaisiin tietoihin.

Tutkijoiden mukaan parhaiten päätöksenteossa onnistuivat 5-20 henkilön ryhmät. Jäsenmäärän kasvaessa tuota suuremmaksi ryhmät päätyivät heikompiin lopputuloksiin siitä huolimatta, että niiden käytettävissä olivat samat tiedot kuin pienemmillä ryhmillä.

Kokeessa tutkijat loivat teoreettisen tilanteen. Ryhmä joutui päättämään kahden potentiaalisen ravintolähteen välillä. Päätöksenteon täsmällisyys arvioitiin sen perusteella, miten hyvin ryhmä pystyi hyödyntämään kahta erityyppistä tietoa. Toinen tieto kerrottiin koko ryhmälle, toinen tieto vain osalle jäsenistä.

Tutkijoiden mukaan suurissa ryhmissä koko ryhmälle kerrottu tieto dominoi päätöksentekoa, vaikka vähemmistölle kerrotut tiedot olisivat olleet tärkeämpiä päätöksen kannalta. Pienemmät ryhmät ottivat päätöksenteossaan paremmin huomioon myös harvempien jäsenten esittämät tiedot.

Jutussa siteeratun tutkimuksen mukaan tutkijoiden mukaan havainnot eivät tue aiempia käsityksiä ”kollektiivisesta viisaudesta” tai massojen älystä. Niinhän on totuttu aika vakiintuneesti ajattelemaan, vaikka on myös sanonta, että joukossa tyhmyys tiivistyy.

Tämä tutkimus antaa aihetta monenlaiseen pohdiskeluun. Omat kokemukseni ovat  järjestötoiminnasta ja erityisesti ay-liikkeestä. Suuria kokouksia on pidetty itseisarvona eikä niiden päätöksentekoon ei ole todellisuudessa kiinnitetty erityisesti huomiota. Jos oikeasti halutaan nostaa päätösten laatua luopumatta välttämättä osallistujamäärältään isoista kokouksista, tarvitaan kokouskäytäntöihin muutosta. Kokouksen voidaan keskustelujen osalta organisoida pienempiin ryhmiin monella tavalla ja vasta myöhemmin päättää asioista suurella porukalla. Mielessäni on muutamia kokeilemisen arvoisia vaihtoehtoja asian hoitamiseksi.

Toki sama tutkijoiden havaitsema ilmiö toistuu esimerkiksi yritysten yhtiökokouksissa. Ne eroavat kuitenkin yhdistysten ja puolueiden kokouksista siinä, että muutama osallistuja edustaa äänten enemmistöä ja käytännössä sanelee päätöksen. Yhtiökokouksissahan ei ole voimassa osallistuja per ääni -periaate.

Uutiset Espoo.fi

Kokemusasiantuntija tuo arjen äänen perhekeskusten suunnitteluun

Kokemusasiantuntija Pirkko toimii perhekeskuksen valmisteluryhmässä perheen ja asukkaan äänenä. Hänelle...

Lue lisää »

Pääkaupunkiseudulla palataan lähiopetukseen ja valmistellaan sisäharrastusmahdollisuuksien avaamista 20-vuotiaille ja tätä nuoremmille

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä linjasi kokouksessaan tiistaina 20.4.2021 hallitusta palaamisesta...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

What Went Wrong with the Boeing 737 Max?

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »