web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Maastamuutto ja veropakolaisuus

Björn Walhroosin asuinpaikaikan vaihto on herättänyt monenlaista keskustelua. Ruotsissa ei ole perintöveroa, joten rahaa säästyy. Mikä on asian laajempi yhteys?

Verotuksen optimointi ei ole mikään uusi asia. Monet huippu-urheilijat ovat kirjoilla matalan verotuksen maissa, Sveitsissä, Monacossa jne. Näin tekevät monien muiden maiden urheilijat. Toki poikkeuksiakin löytyy. Tästä harvoin puhutaan.

Monet rikkaat yritysjohtajat yms ovat siirtäneet varojaan matalan verotuksen maihin. Osa siten, ettei maahamme tuloudu mitään tuotoista, koska verottajalla ei ole tietoa noista varojen siirroista. He eivät yleensä myöskään joudu rikosoikeudellisiin vastuuseen toiminnastaan, vaikka jäävät kiinni. Pelkkä verojen maksaminen riittää. Verottaja ei näytä olevan erityisen kiinnostunut muusta. Näin voi päätellä äskettäin tv:ssa esitetystä ohjelmasta.

Verokilpailu on arkipäivää myös EU:ssa. Venäläiset oligarkit ovat parkkeeranneet varojen kanssa  Englantiin, jossa sijoitukset ovat turvassa ja joka verottaa heitä lievästi. Venäläiset ovat ostaneet ja rakentaneet maahamme kalliita asuntoja, koska omaisuus on täällä turvassa ja kasvamassa arvoa. EU:ssa on myös monia veroparatiiseja. Halukkuutta niiden purkamiseen ei ole kaikissa maissa.

Yhteiskunta tarvitsee verotuloja turvatakseen kansalaisille mahdollisimman tasavertaisesti palveluja ja järjestäkseen tulonsiirtoja niitä tarvitseville. Samaan hengenvetoon on todettava, että tulonsiirtoja annetaan avokätisesti nillekin, jotka eivät niitä mitenkään tarvitse. Esimerkkeinä suuryritysten monet yritystuet ja miljonäärien maataloustuet. Kukaan heistä ei ole sanonut, ettei ota tukia vastaan. Sama tilanne on tietenkin koko EU-alueella, suurimmat tuet menevät varakkaimmille.

Poliittisilla päättäjillä on kova pähkinä purtavana: mihin suuntaan verotusta on kehitettävä, jotta yhteiskunta saa tarvittavat varat toimintaansa.

Uutiset Espoo.fi

Palautteellasi on merkitystä enemmän kuin uskotkaan

Oletko joskus antanut palautetta Espoon kaupungille ja miettinyt onko sillä merkitystä? Palautteesi on meille todella...

Lue lisää »

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21.4.2021

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa käsitellään mm. Henttaan, Suurpellon ja Kuitinmäen väestön...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Up Close: Live Online Classrooms

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »