web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Palkkakateus - saako ministeri liikaa?

Jos kaunmieheltä tai -naiselta kysyy mielipidettä ministerien palkasta, tulos ei yllättäne. Monen mielestä ministerit saavat liian suurta palkaa. Mihin tulannetta verrataan? Kuka saa ansaita vaikka mitä ilman, että palkkaa pidetään liian suurena?

Yhteiskunnassa on iso palkkahaitari vähiten ja eniten ansaitsevien kesken. Tietenkin koko maailman mittakaavassa maamme palkkaerot näyttäytyvät myönteisesti edukseen. Asiaa voi tarkastella monelta kantilta.

Ministerin tehtävä ei ole tämän päivän Suomessa läheskään samanlainen kuin joitakin vuosikymmeniä siten. EU-osallistuminen merkitsee jokaiselle ministerille runsaasti matkapäiviä ja perehtymistä EU-asioihin. Tulilinjalla ovat pääministeri ja valtiovarainministeri, myös ulkoministeri. Aika harva osannee arvioida, millaisessa aikataulurumbassa erityisesti keskeiset ministerit ovat koko ajan. Vaikeuksissa olevien euromaiden asiat eivät ole niitä helpoimpia EU-päätöksenteossa. Kun ministeri on vielä puolueensa puheenjohtaja, sitäkin tehtävää hänen odotetaan hoitavan ja tapaavan jäseniä eri puolilla maata.

Jokainen yleeensä vertaa omaa palkkaansa toisen palkkaan. Aina ei muisteta arvioida sitä, mitä joki tehtävä vaatii. Yhteiskunnasdsa on kiistatta monia ammattiryhmiä, joissa palkkataso on huomattavasti alempi kuin jollakin toisella alalla. Sosiaali- ja terveydenhuolto ja kirjastotoimi olkoot esimerkkeinä.

Ministereistä puhuttaessa kannattaa verrata heidän palkkaansa yritysjohtajien palkkaan. Ison pörssiyhtiö toimitusjohtaja voi ansaita vuodessa 15 kertaa sen mitä pääministeri. Perustellusti voi kysyä, perustuuko tuollainen ero tehtävien vaativuuteen ja vastuuseen tai johonkin muuhun ymmärrettävään perusteeseen. Jos yrityksellä menee huonosti taikka jos yrityksessä tehdään toimitusjohtajan johdolla suuri virhearviointi, seurauksena voi olla pehmennetyt potkut. Tarkoitan tällä sitä, että toimitusjohtaja on omalla sopimuksellaan turvannut parhaimmillaan miljoonien kultaisen kädenpuristuksen ja ruhtinaallisen eläkekertymän. Jos ministeri joutuu jättämään tehtävänsä, hänellä on yleensä kansanedustajan paikka. Muutoin hän voi jäädä työttömäksi. Kukaan ei saa yrityksissä tavallisia kädenpuristuksia.

Lisäksi yritysjohtajilla on monenlaisia keinoja pienentää verotustaan. Ministerit sen sijaan maksavat samalla tavalla veroa kuten palkansaajat. Mikä tärkeää, harvoin yritysjohtajat joutuvat julkisuudessa samanlaisen suurennuslasin alle ja ryöpytyksen kohteeksi kuin ministerit.

Yhteiskunnassa on ainakin yksi ryhmä, joka voi ansaita melkein mitä tahansa, ilman että tilannetta ruodittaisiin julkisuudessa. Tarkoitan NHL:ssa ja KHL:ssa pelaavia parhaiten palkattuja jääkiekkoilijoita ja vaikkapa Kimi Räikköstä. Nämä voivat tienata urallaan kymmeniä miljoonia. Kukaan ei aseta palkkioiden suuruutta kyseenalaiseksi. katsomme asioita erivärisin linssein.

Raha ei kuitenkaan tuo välttämättä onnea. Jos hedonistisesti juoksee rahan perässä ja saa sitä runsaasti, ihminen helposti haluaa lisää ja lisää. Kierre ruokkii itse itseään. Miten muuten voi selittää sen, että pörssiyritysten todella suurituloiset hissin lailla hinaavat ensin kaverin palkkausta ylös ja sitten nämä kaverit toimivat vastavuoroisesti.

Luulen, että kohtuullisesti toimeentuleva on ihan tyytyväinen elämäänsä. Yhteiskunnan tehtävänä on turvata kaikille kohtuulliset elämän edellytykset. Kuten usein sanotaan työ on parasta sosiaaliturvaa ja varsinkin nyt, kun työttömyys on ollut koko ajan kasvussa, yhteiskunnan on tehtävä kaikki voitavansa, jotta edellytykset ihmisten työllistymiseen paranevat. Tapasin eilen kohta 60 vuotta täyttävän naisen, joka oli irtisanottu lähes 30 vuoden työskentelyn jälkeen sen seurauksena, että yritys oli myyty. Hän haluaisi tehdä vielä monta vuotta työtä, mutta näkymät eivät ole kummoiset. Hänen korvissaan puheet eläkeiän nostamisesta kuulostavat epätodelliselta kaiulta.

Uutiset Espoo.fi

Kustannustuen kolmas hakukierros alkaa 27.4. – Mukana yksinyrittäjätuki ja sulkemiskorvaus

Yritysten kustannustukea haetaan Valtiokonttorista. Kustannustuki on tarkoitettu yrityksille, joiden liikevaihto on...

Lue lisää »

Koronarokotukset Espoossa: Lisätietoa Vaxzevria-rokotteen käytöstä sekä 65-69-vuotiaiden mahdollisuudesta valita rokotteensa

THL on linjannut, että 65-69-vuotiaat voivat valita koronarokotteensa toukokuun alusta alkaen. Viime aikoina vuosina...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Returning to Campus: Elizabeth Kennedy

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »