web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Pelottaako? Kannattaisiko kulkea kohti pelkoja?

Uusissa tilanteissa tunnemme helposti pelkoa ja ahdistusta. Pahimmillaan vältämme sellaisia asioita, jotka tuntuvat houkuttelevilta ja hyödyllisiltä, mutta joiden onnistumisesta meillä ei ole mielestämme riittävää varmuutta. Mikä avuksi?

Jokaisella on omakohtaisia kokemuksia asiasta vaikka muille jakaa.Psykoterapeutti Albert Ellisin kerrotaan kärsineen nuorena sosiaalisesta ahdistuksesta. Hänen oli vaikea lähestyä naisia. Hän tarttui kuitenkin ”härkää sarvista” ja alkoi lähestyä 150 naista pyytäen heitä kutakin vuoron perään treffeille kanssaan. Ensimmäiset yritykset olivat vaikeita, mutta hankalan alun jälkeen tilanne helpottui. Kukaan ei kyllä lähtenyt treffeille. Pelot kuitenkin hävisivät, mikä oli pääasia.


Ellis toteutti käytännössä professori Hasse Kalssonin oppeja. Karlsson on sanonut osuvasti pelosta (HS 17.10.2005): ”Rohkeus on toiminnan kautta tapahtuvaa pelon tunteen hallintaa. Toiminta, melkein mikä tahansa toiminta, on paras keino estää pelkoa.”

Itse kokeilin aikanaan samaa Ruotsiin menevällä laivalla. Hain tanssiin naista, jonka ajattelin antavan rukkaset. Niin tapahtuikin. Olin varautunut tietoisesti tilanteeseen. Rukkaset saatuani kerroinkin daamille tienneeni, että noin kävisi. Siitä kehkeytyikin mielenkiintoinen keskustelu, kun hän kysyi, mistä muka tiesin asian etukäteen.

Pelkojen voittamista kannattaa harjoitella. Mitä enemmän käymme etukäteen mielessämme läpi eri vaihtoehtoja ja sitten toteutamme pelkoja aiheuttaneen asian, sitä enemmän voimme havaita, etteivät asiat yleensä olekaan niin vaikeita ja pelottavia. Harjoitus tekee mestarin tai ainakin kisällin.

Uutiset Espoo.fi

Palautteellasi on merkitystä enemmän kuin uskotkaan

Oletko joskus antanut palautetta Espoon kaupungille ja miettinyt onko sillä merkitystä? Palautteesi on meille todella...

Lue lisää »

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21.4.2021

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa käsitellään mm. Henttaan, Suurpellon ja Kuitinmäen väestön...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Up Close: Live Online Classrooms

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »