web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Kuka meistä on oikeassa ja kuka väärässä?

Jokainen ihminen haluaa tulla kuulluksi. Jokainen haluaa tulla arvostetuksi kanssaihmisten silmissä. Todellisessa elämämässä tämä ei kuitenkaan toteudu niin helposti. Syntyy enemmän tai vähemmän näkyviä tai piiloteltuja väittelyitä siitä, kuka on oikeassa ja kuka on väärässä.

Jokaisella ihmisellä on omat historiansa, tieto-taitotasonsa, arvojensa, kokemustensa ja kiinnostuksen kohteidensa mukaisesti erilainen näkemyss asioihin, vaikka helposti ajatellaankin jotakin asiaa itsestään selvyytenä. Jokainen tulkitsee asiat omalla tavallaa, johon myös tilanne- ja muut ympäristötekijät vaikuttavat.

Poliittisessa päätöksenteossa puolueet kilpailevat keskinäisestä paremmuudesta kansalaisten silmissä. Gallupit ohjaavat toimintaa, vaikka muuta puhutaankin. Nousukierteessä on parempi toimia kuin laskevan kannatuksen oloissa.

Monista polittisista päätöksistä on vaikea sanoa, mikä osapuoli on oikeassa ja mikä väärässä, koska ei ole objektiivisesti arvioiden niin sanottuja oikeita ratkaisuja. Jokainen ratkaisu heijastelee siihen osallistuneiden pyrkimyksiä ja arvoja. Jokaiseen ratkaisuun sisältyy vaikutuksia, joita ei kokonaisuudessaan pystytä millään keinoin täysin ennakomaan.

Kansalaisina meillä on erilaiset edellytykset seurata esimerkiksi poliittista päätöksentekoa. Joku tyytyy katsomaan uutiset ja lukemaan vaikkapa yhtä lehteä ja ottaa niiden uutisoinnin "totena". Joku toinen syventyy joihinkin asioihin monipuolisesti ja pystyy tarkastelemaan asioita monelta kannatlta. Silloin kuva ei olekaan selvä, ei ole oikeaa tai väärää ratkaisua, vaan jotakin seltä väliltä, kumpiakin elementtejä löytyy.

Kannattaa muistaa, että kukin puolue pyrkii tekemään omalta kannaltaan hyviä ja parhaita ratkaisuja. Opposition rooliin kuuluu arvostella ja kyseenalaistaa kulloisenkin hallituksen toimintaa. Sama toistuu vaalikaudesta toiseen, kun hallituksen kokoonpanot vaihtelevat.

Mikä ratkaisuksi? Yksilöiden elämässä on esimerkiksi puolueita helpompi tarkastella asioita laajemmalla perspektiivillä. Kun on houkutuksena käydä "taisteluun" oman "oikean" kannan puolesta, voisi olla hyödyllistä odottaa ja jatkaa keskustelua erilaisista näkökohdista. Samalla voisi harjoittaa itsetutkiskelua ja ihmetellä itsekseen, että "kas,voihan sen asian noinkin nähdä". Monesti avautuu ihan uudenlainen maailma. Väittelyn ja sitä seuraavan  puolustautumisen sijaan voi valita ystävällisyyden. Antaa toisen ihmisen olla sitä mielä kuin on ja tarvittaessa olla itse omaa mieltään ilman, että kummankaan tarvitsee ajatella olevansa oikeassa tai väärässä. Perspektiivin ottaminen asiaan auttaa usein: sadan vuoden päästä tällä asialla ei ole yleensä mitään merkitystä meille kenellekään.

Uutiset Espoo.fi

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21.4.2021

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa käsitellään mm. Henttaan, Suurpellon ja Kuitinmäen väestön...

Lue lisää »

Pääkaupunkiseutu purkaa ensin nuorten rajoituksia ja avaa alle 20-vuotiaiden ulkoharrastustoiminnan

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä keskusteli kokouksessaan torstaina 15.4.2021 hallituksen suunnitelmasta...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Up Close: Live Online Classrooms

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »

The signals of spring

It was 7am when I stood on the back deck breaking up ice in the birdbath so I could refill it with fresh water for the...

Lue lisää »