web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Paikallinen ay-toiminta - tuttu ja turvallinen kokous

Ay-toiminnassa kuten muussakin yhdistystoiminnassa kouksilla on perinteisesti ollut näkyvä rooli. Vaikka kokouksia tarvitaan, niiden sisältö kaipaa uudistamista. Niiden ohella tarvitaan monipuolista muuta toimintaa ja osallistumista.

Jokainen tietää kokemuksesta - on istunut elämästäni yhteen laskine noin 5-6 vuotta kokouksissa! - kokousten samankaltaisuuden: asioita käsitellään yleensä esityslistan mukaisesti. Harvoin luovuus pääsee kukoistamaan. Jokaisella osallistujalla on helposti tuttu rooli: joku on aloitteellinen, joku toinen kannattaa, joku voi olla vastaan ja jollakulla on sivusta katsojan rooli.

Itse kokous tapahtumana ei juurikaan ruoki luovuutta ja nostata esille aikaisemmasta täysin poikkeavia ideoita. Kokouksessa ei helposti pystytä heittäytymään uusien ajatusten virtaan  kehittelemään jonkun esille nostamaa, aikaisemmasta täysin poikkeavaa ajatusta. Oma mukavuusalue houkuttelee pysymään "aitauksessa". Uudestahan ei voi olla varma ja siihen sisätyy riskejä.

Kokous ruokkii sisäpiiriläisyyttä senkin vuoksi, että kaikilla ei ole koskaan mahdollisuutta osallistua jossakin fyysisessä paikassa pidettävään kokoukseen. Sähköiset yhteydet voivat olla heikosti käytössä.

Some-maailma tarjoaa monipuolisia vaihtoehtoja osallistumiseen kokoustoiminnan rinnalla ja yhteydessä. Ajatuksia voi heittää keskusteluun ajasta ja paikasta riippumatta. Niitä voi testata ja niitä pääsee jalostamaan yhdessä. Yhdessä tehtyjen päätösten taustoja, rajoitteita, vaikutuksia jne pääsee kertomaan vaikka koko jäsenistölle melko pienellä vaivalla. Palautetta pystytään hankkimaan nopeasti ja monipuolisesti.

Sähköisten yhteyksien kautta pystytään myös luomaan uusia yhteistyösuhteita saman organisaaton muihin toimijoihin ja muihn mahdollisiin yhteistyökumppaneihin.

Erilaisia intressejä edustavat jäsenet voivat toimia omalla tavallaan ja tuoda yhteiseen käsittelyyn juri heitä kiinnostavia asioita. Yhteisöllisyys voi saada aikaan vivahteikkaita ja rikastuttavia muotoja.

Olipa kysymys kokoukseen osallistumisesta tai millaisesta muusta osallistumisesta tahansa, kannattaa aina kysyä itseltään, miksi osallistun ja mitä haluan saada aikaan. Kysyin vuosia sitten eräältä kollegalta yhdessä isossa kokouksessa, mitä hän halusi siinä kokouksessa saada aikaa. Sain vastauksen, ettei mitään. Ehdotin oluelle lähtemistä tuona kauniina kesäpäivänä, koske tavoite olisi toteutunut silläkin tavoin. Kun ei ole mitään tavoitetta, mikä tahansa toiminta vie vuorenvarmasti perille!

Uutiset Espoo.fi

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21.4.2021

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa käsitellään mm. Henttaan, Suurpellon ja Kuitinmäen väestön...

Lue lisää »

Pääkaupunkiseutu purkaa ensin nuorten rajoituksia ja avaa alle 20-vuotiaiden ulkoharrastustoiminnan

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä keskusteli kokouksessaan torstaina 15.4.2021 hallituksen suunnitelmasta...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Up Close: Live Online Classrooms

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »

The signals of spring

It was 7am when I stood on the back deck breaking up ice in the birdbath so I could refill it with fresh water for the...

Lue lisää »