web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Kenen tavoitteita?

Meillä kaikilla on erilaisia tavoitteita. Joku meistä haluaa saavuttaa jotakin, joku toinen taas pysyttää asiat mahdollisimman paljon nykyisellään. Tavoitteet ohjaavat joka tapauksessa toimintaamme. G. K. Chesterton on sanonut: "Yksi asia tekee kaikesta hohdokasta. Se on ajatus siitä, että nurkan takana odottaa johtakin."

Tavoitteet voivat olla omiamme eli ne ovat asioita, joita haluamme tehdä ja saavuttaa niiden meille itsellemme olevan merkityksen ja niiden samalla tuottaman mielihyvän tunteen vuoksi. Ulkoupuolinen maailmamme asettaa tavoitteita, jotka voivat olla omien tavoitteidemme mukaisia tai täysin niitä vastaan. Tämä vaikuttaa monella tavalla toimintaamme. Miten sitoudumme tavoitteisiin? Miten intensiivisesti ponnistelemme tavoitteiden saavuttamiseksi. Miten teemme yhteistyötä? Miten helposti luovutamme?

Moni saattaa tehdä pitkäänkin työtä, josta ei aidosti saa sellaista mielihyvää ja tyydytystä, jota haluaa. Vaihtoehdot voivat tuntua vähäisiltä muuhun. Jos vaihtoehtoja ei jostakin syystä ole olemassa, kannattaa ainakin pyrkiä muuttamaan omaa tulkistaa ja suhtautumista asioihin. Jokaisella on yleensä mahdollisuus mukata esimerkiksi työtään ainakin jollakin tavalla. Esimerkiksi bussinkuljettaja voi nähdä työnsä seuraavasti: "En vain aja bussia, vaan helpotan matkustajien päivittäistä elämää/saan liikenteen sujumaan/autan koululaisia aloittamaan mukavan päivän jne.”

Työpaikalla kannattaa miettiä omaa rooliaan. Haluanko vaikuttaa osaamisellani asioihin vai odottaa ja toivoa ulkoisten olosuhteiden muuttumista, jotta pääsen käyttämään kykyjäni nykyistä paremmin? Todellisuudessa ulkoiset olosuhteet eivät kuitenkaan tuota kestävää onnea ja tyytyväisyyttä.

Tutkimusten mukaan omilla valinnoillamme ja toiminnallamme on erittäin suuri merkitys omaan onnellisuuteemme, hyvinvointiimme, jopa noin 40 prosenttia. Kannattaa siis ottaa tietoisia askeleita ja ohjia omiin käsiin, tietenkin yhteistyössä muiden ihmisten kanssa.

Uutiset Espoo.fi

Kokemusasiantuntija tuo arjen äänen perhekeskusten suunnitteluun

Kokemusasiantuntija Pirkko toimii perhekeskuksen valmisteluryhmässä perheen ja asukkaan äänenä. Hänelle...

Lue lisää »

Pääkaupunkiseudulla palataan lähiopetukseen ja valmistellaan sisäharrastusmahdollisuuksien avaamista 20-vuotiaille ja tätä nuoremmille

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä linjasi kokouksessaan tiistaina 20.4.2021 hallitusta palaamisesta...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

What Went Wrong with the Boeing 737 Max?

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »