web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Arjen sankariteot

Hindulaisen sanonnan mukaan todellinen onnellisuus perustuu toisten ihmisten onnelliseksi tekemiseen. Sama asia toistuu monissa muissa uskonnoissa. Filosofit ovat puhuneet asiasta. Esimerkiksi Arthur Schopenhaer: "Yleinen myötätunto on moraalin ainoa tae." Mitä nämä onnelliseksi tekevät asiat voivat olla? Kuka niitä voi tehdä ja millaisia vaikutuksia näillä voi olla?

Arjen hyvät teot voivat olla melkeinpä mitä tahansa kunhan ne ilahduttavat tai hyödyttävät jollakin tavalla toista ihmistä. Niiden ei tarvitse olla näyttäviä suurtekoja. Julkisuusarvolla ei ole mitään merkitystä. Riittää, kun saaja tai muuten niiden kohde voi siitä ilahtua tavalla taikka toisella.

Itselleni on parilta viime vuodelta jäänyt mieleen erityisesti kaksi Berliinin tapahtumaa. Olin vaimoni kanssa pienessä ruokakaupassa lähellä hotelliamme. Olimme ostamassa vesipulloja. Kaupan eteisessä ei ollut suomalaiseen tapaan lainkaan ostoskoreja. Kärryt olivat kolikoilla avautuvia kuten meilläkin. En löytänyt sopovaa kolikkoa ja asiakkaaksi tullut rouva kysyi, tarvitsinko apua. Kun kerroin tilanteen, hän ryhtyi kaivamaan kukkaroaan ja pahoitteli, ettei hänelläkään ollut sopivaa kolikkoa. No, saimme ostokset tehtyä. Kassalta poistuessamme rouva pahoitteli vielä uudelleen tilannetta. Täysin odottamatonta ystävällisyyttä!

Toinen tapaus oli Prenzlauerissa, kun kävelimme kohti seuraavaa kohdettamme. Halusin vielä varmistaa suunnan oikeellisuuden ja kysyi vasstaantulevalta rouvalta. Hän vahvisti, että olimme menossa oikeaan suuntaan. Sitten tuli yllätys: rouva, joka oli menossa vastakkaiseen suuntaan, oli kääntynyt takaisin ja tullut juoksujalkaa luoksemme. Hän kertoi, että oli keksinyt vielä nopeamman reitin. Meidän piti ottaa maanalainen ja olisimme hetkessä perillä. Emme voineet kuin ihmetellä ja kiittää odottamattoman ystävällisestä auttamisesta.

Sonja Lyubomirskyn mukaan kannattaa valita vaikka yksi viikonpäivä, jolloin tekee normaalien hyvien tekojen lisäksi yhden "isomman" tai muutamia pieniä hyviä tekoja. Kokeiden mukaan nimenomaan samalle päivälle kohdistetut teot kohottivat antajiensa mielialaa.

Elämä tarjoaa koko ajan mahdollisuuksia toisten auttamiseen. Apu voi olla mitä tahansa, oven avaaminen, kolikon panenmparkkimittariin toisen puolesta parkkiajan loppuessa, kauppakassin kantaminen, naapurin lapsen hakeeminen päiväkodista, jonkin hakemuksen täyttäminen jne. Yksi keino on olla ystävällinen puhelinmyyjälle, vaikka myynti ärsyttääkin. Kannattaa muistaa, että myyjä pyrkii hankkimaan elantoaan. Itse kerron tavallisesti haluavani säästää sekä myyjän että omaa aikaani ja toivotan seuraavalla puhelulla parempia kauppoja, koska en itse osta tarjottua tuotetta.

Apu antaessa ei pidä odottaa vastapalvelusta, koska silloin auttamisesta tuleekin kauppatavaraa. Kaikenlainen vapaaehtoistyö auttaa paitsi autettavaa myös avuttajaa. Se saa auttaja kiinnittämään huomiota omista arkipäivän asioista ja murheista muualle. Se voi auttaa kuuntelemaan paremmin muita ihmisiä ja lisäämään suvaitsevaisuutta ja elämän ymmärtämistä. Se saa autettavan tuntemaan, että hänestä valitetään ja häntä arvostetaan.

Kiireisenkin elämänrytmin keskellä on aikaa tehdä hyviä tekoja, jos itse niin haluamme. Kysymys on siitä, pidämmekö sitä tärkeänä ja näemmekö itsemme osana suurempaa kokonaisuutta. Pienilläkin teoilla voimme saada suurta aikaan, ainakin yhden ihmisen arkipäivässä.

Uutiset Espoo.fi

Kokemusasiantuntija tuo arjen äänen perhekeskusten suunnitteluun

Kokemusasiantuntija Pirkko toimii perhekeskuksen valmisteluryhmässä perheen ja asukkaan äänenä. Hänelle...

Lue lisää »

Pääkaupunkiseudulla palataan lähiopetukseen ja valmistellaan sisäharrastusmahdollisuuksien avaamista 20-vuotiaille ja tätä nuoremmille

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä linjasi kokouksessaan tiistaina 20.4.2021 hallitusta palaamisesta...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

What Went Wrong with the Boeing 737 Max?

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »