web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Elämänkokemus ja tehdyt virheet

Muistaakseni Oscard Wild on aikanaan sanonut jotenkin siihen tapaan, että kokemus on sitä, millä ihmiset nimittävät omia epäonnistumisiaan. Tuttua asiaa elämässä, kun joku puhuu aina ja kaikissa tilanteissa kokemuksesta. Kokemuksella ikään kuin kullataan menneet epäonnistumisetkin. Kokemuksesta on hyötyäkin. Viisas oppii kokemuksesta eikä tee samaa virhettä uudelleen.

Kokemuksesta puhuminen tuntuu ajankohtaiselta, kun katsoo Kataisen hallituksen muutamia päätöksiä. Viime vuoden puolella tehtyjä veropäätöksiä oikaistiin, kun paljastui, että päätöksillä oli sellaisia vaikutuksia, jota ainakaan kaikki eivät päätöstä tehdessään olleet tiedostaneet. Nyt lapsilisäleikkaus tulee uuteen harkintaan, ainakin vihreiden ja demarien uutisoidaan haluavan puuttua asiaan.

Oman sävynsä toi eilinen A-studio, kun toimittaja tiukkasi, kenen lapsi oli tuo lapsilisien leikkaus. Backman sanoi demarien halunneet lisät verolle. Orpo puhui veroprogressiosta eikä suostunut vastaamaan suoraan kysymykseen. Jokainen katsoija pystyi rivien välistä lukemaan, kenen idea oli leikata lapsilisiä. Olisi rehellistä tunnustaa asia. Politiikka on arvojen pohjalta käytävää kamppailua.

Kokemus näyttäytyy yhteiskunnassa monella tapaa aliarvostettuna asiana. Yritykset postkivat ulos kokeneita työntekijöitä saastöjä saadakseen. Pomoiksi otetaan kokemattomia, joilla ei ole kypsyyttä eikä välttämättä aina haluakaan ihmisläheiseen, arvostavaan johtamiseen. Pyrkyryyttä voi olla muillekin jaettavaksi.

Monet esimiehet näyttävät valitettavasti ajattelevan, että johdettavat ovat häntä varten. Asemansa oikealla tavalla tiedostavat näkevät asemansa toisin: johtajan tehtävänä on palvella johdettaviaan niin, että nämä pääsevät käyttämään kykyjään ja onnistumaan mahdollisimman hyvin työssään.

Kuulin pari vuotta sitten että yrityksestä erittäin valaisevan esimerkin. Uusi yksikön vetäjä halusi varastosta poistettavan kaikki sellaiset koneiden varaosat, joilla ei juuri sillä hetkellä ollut käyttöä. Varaston rahallista arvoa piti laskea. Kun sitten osia tarvittiin koneiden korjaamiseen, ostettiin tilalle uutta ja seisokkejakin tuli. Vaikeaa ymmärtää tuollaista ajatuksenjuoksua.

Politiikassa avustajillakin lienee melkoista vaikutusta. Kun katsoo tv:stä avustajajoukkoja - ei tietenkään koske kaikkia, joutuu välillä ihmettelemään, millä ihmeen kokemuksella ja näkemyksellä kolmekymppiset voivat olla vakuuttavia ja näkemyksellisiä avustajia. Toki jokainen ajattelee nuorena osaavansa asioita oikeinkin hyvin. Tässäkin pätee seuraava periaate:

Ihminen tietää, että tietää.
Ihminen tietää, ettei tiedä.
Ihminen ei tiedä, että tietää.
Ihminen ei tiedä, ettei tiedä.

Olen yrittänyt monesti palauttaa jonkin asian miettimisessä edellä mainitut sanat. Ei siitä ole ainakaan haittaa ollut, vaikka elämä onkin keskeneräistä ja aika epätäydellistä. Kannattaa kokeilla.

Uutiset Espoo.fi

Kustannustuen kolmas hakukierros alkaa 27.4. – Mukana yksinyrittäjätuki ja sulkemiskorvaus

Yritysten kustannustukea haetaan Valtiokonttorista. Kustannustuki on tarkoitettu yrityksille, joiden liikevaihto on...

Lue lisää »

Koronarokotukset Espoossa: Lisätietoa Vaxzevria-rokotteen käytöstä sekä 65-69-vuotiaiden mahdollisuudesta valita rokotteensa

THL on linjannut, että 65-69-vuotiaat voivat valita koronarokotteensa toukokuun alusta alkaen. Viime aikoina vuosina...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Returning to Campus: Elizabeth Kennedy

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »