web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Raha ja onnellisuusLuen parhaillaan montaakin onnellisuutta käsittelevää kirjaa. Niissä puhutaan tutkimuksista, joilla on selvitetty rahan vaikutusta onnellisuuteen. Tuoko raha onnea?

Joka viikko iso joukko suomalaisiakin lottoaa toiveissa saada miljoonapotti. Taustalla on ajatus, että sitten elämä muuttuu kertaheitolla paremmaksi. Samoin moni elää mielessään sellaista tulevaisuutta, että saa parempipalkkaisen työn ja reilusti lisää palkkaa. Onnen ajatellaan seuraavan.

Jokainen tietää, että palkankorotus lämmittää hetken mieltä. Kuitenkin olotila palautuu aika nopeasti ennalleen. Sama koskee vaikka lottovoittoa. Onnellisuus ei olekaan niin suoraviivaista.

Tutkimusten mukaan perimän vaikutus on noin 50 %, ulkoisten tekijöiden 10 % ja omien ajatusten, tavoitteiden ja toiminnan loput 40 %. Uusi työpaikka ei olekaan välttämättä sen parempi kuin entinen, vaikka olosuhteet muuttuivat. Sama voi koskea asunnon vaihtoa.Viimeksi mainittuihin voimme eniten vaikuttaa ja samalla omaan onnellisuustasoon.

Edellä sanottu rahaelementti on tietenkin toinen, jos ihminen ei pysty järjestämään itselleen ja läheisilleen edes tyydyttävää toimeentuloa. Silloin rahalla on aidosti merkitystä.

Suuryhtiöiden pomojen ylisuuria palkankorotuksia perustellaan sitouttamisella ja paremmalla tuloksentekohalulla. Turhaa puhetta. Luulenpa, että jos asiaa tutkittaisiin, nämä ihmiset eivät olisi sen onnellisempia kuin yrityksen työntekijät. Kyse on konsulttien rahastuksesta ja johtajien toinen toistensa vertailusta. Sulle mulle -periaate jyllää. Siinä on suoranaista ahneuttakin.

Viihdemaailman huipulla on ollut kautta aikojen riittävästi esimerkkejä siitä, etteivät raha ja kuuluisuus tuo onnea. Vastaavasti moni vaatimattomissa oloissa asuva ihminen voi huokua ulospäin näkyvää hyvinvointia, onnellisuutta. Joku varakas voi sisimmässään kadehdia tuollaista onnellisuutta, mutta kulissien ylläpito onkin tärkeämpää. Sama koskee kauneusleikkauksia. Tuskin koskeettiset leikkaukset ovat onnellisuuden aito lähde.

Uutiset Espoo.fi

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21.4.2021

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa käsitellään mm. Henttaan, Suurpellon ja Kuitinmäen väestön...

Lue lisää »

Pääkaupunkiseutu purkaa ensin nuorten rajoituksia ja avaa alle 20-vuotiaiden ulkoharrastustoiminnan

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä keskusteli kokouksessaan torstaina 15.4.2021 hallituksen suunnitelmasta...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Up Close: Live Online Classrooms

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »