web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Oikeudenmukaisuus kehysriihipäätöksissä

Kataisen hallituksen kehysriihen päätökset ovat kirvoittaneet monenlaista keskustelua. Erityisesti lapsilisien leikkaaminen puhuttaa. Etuuksia ei myöskään koroteta indeksitarkistuksin. Työttömyysturvaa leikataan.Monen mielestä oikeudenmukaisuus on koetuksella.

On selvää, ettei tämä hallitus ole yksin ajanut maatamme tähän tilanteeseen. USA:sta alkanut finanssikriisi on aiheuttanut monenlaisia lommoja eikä kriisi ole ottanut taittuakseen. Euroalueella on omat kriisipesäkkeensä. Kreikka odottaa apupaketteja. Työttömyys on kiohtuuttoman korkea monessa euromaassa.

Maassamme monet aikaisemmat hallituksetkin ovat tehneet ratkaisuja, joilla on oma pitkäkestoinen vaikutuksensa julkiseen talouteen. Yritysten veroja on laskettu ja kansalaisten tuloveroja kevennetty. Kuntamenot ovat kasvaneet samalla, kun valtionosuudet ovat pienentyneet. Rakenteellisia uudistuksia on saatu hitaasti aikaan.

Hallituksen on pakko yrittää taittaa velkaantumiskierre. Tehtävä ei ole helppo olivatpa mitkä puolueet tahansa hallituksessa. Hallituspuolueilla on arvojensa perusteella erilaiset intressit ajettavina siinä, mihin leikkaukset kohdistetaan ja mitä veroja lisätään.

Kun puhutaan ratkaisujen oikeudenmukaisuudesta, on houkutuksena käyttää tilastolukuja, jotka voivat osoittaa tuloerojen kaventuneen. Todellisessa elämässä pienituloisten elämää nämä vertailut eivät kuitenkaan helpota yhtään. Pienetkin heikennykset näkyvät vahvasti arjessa. Muistamme hyvin 1990-luvun alun laman, jonka seurauksena niin moni on jäänyt pysyvästi ilman työtä ja yhteiskunnan tukien varaan. Leipäjonoissa riittää kävijöitä, vaikka osa tietenkin hakee ruokaa, vaikka olisi rahaa sitä itsekin ostaa.

Hallitusta ja sen ministereitä ei käy kateeksi: päättämisen pakko. Toivottavasti jatkovalmistelussa haetaan ratkaisuja, joilla voitaisiin korjata pienituloisten ja heikoimmassa asemassa olevien asemaa.

Eri ihmisillä, niin myös eri päättäjillä on erilainen käsitys oikeudenmukaisuudesta. Siitä ei ole helppoa saavuttaa yksimielisyyttä.
Uutiset Espoo.fi

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21.4.2021

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa käsitellään mm. Henttaan, Suurpellon ja Kuitinmäen väestön...

Lue lisää »

Pääkaupunkiseutu purkaa ensin nuorten rajoituksia ja avaa alle 20-vuotiaiden ulkoharrastustoiminnan

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä keskusteli kokouksessaan torstaina 15.4.2021 hallituksen suunnitelmasta...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Up Close: Live Online Classrooms

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »

The signals of spring

It was 7am when I stood on the back deck breaking up ice in the birdbath so I could refill it with fresh water for the...

Lue lisää »