web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Lapsilisät ja muut tapetilla

Uutisten mukaan hallituksen kehysriihessä on esillä lapsilisien leikkaaminen esimerkiksi siten, että lisiä verotettaisiin. Säästöjä tulisi satoja miljoonia euroja. KJyse ei ole ihan pikkusummista, maksetaanhan lapsilisiä vuodessa noin 1,5 miljardia euroa.

Asia on vaikea monelle puolueelle. Lapsilisiä on totuttu pitämään verottomina. Jos niitä verotettaisiin, valtion taloudessa saataisiin aikaan säästöjä. Samalla lisiä  voitaisiin jopa korottaa, koska verotus toisi lisää rahaa valtion kassaan. Tällä tavalla voitaisiin turvata se, että pienituloisimpien ja ilman tuloja olevien lisät eivät pienenisi nykyisestään.

Lapsilisiä käytetään nyt eri tavoin eri perheissä. Hyvätuloiset voivat panna lisät lapsen tilille, ostaa osakkeita tai vastaavaa. Pientituloisilla ne ovat tärkeä tulonlähde kattamassa jokapäiväisiä kuluja.  Näennäinen tasa-arvoisuus ei siis toteude käytännössä. Vastaperusteluna voi luonnollisesti sanoa, että kaikkihan osallistuvat niiden kustantamiseen.

Saman aikaan, jos lapsilisiä aletaan verottaa, hallituksen on aika puuttua myös lisääntyneisiin yritystukiin. Samat suuryritykset ovat saaneet vuosia tukea, vaikka ne eivät oikeasti sitä tarvitse. Vaalien alla puheenvuoroissa esitetyt yritystukien leikkaukset on aika toteuttaa.

Yhtä tärkeää on edistää pienyrittäjyyttä. Uudet työpaikat syntyvät nimenomaan pieniin ja kekisuuriin yrityksiin. Tuki voi tapahtua esimerkiksi siten, että veroratkaisuin autetaan yrittäjiksi ryhtyviä muutaman vuoden ensitaipaleella. Nythän suuret osakeyhtiöt hyötyvät eniten yhteisöveroprosentin pienentämisestä. Toiminimi- ja henkilöyhtiöyrittäjät jäivät tuossa ratkaisussa nuolemaan näppejään.

Kiinteistöveroa ei edelleenkään laajenneta koskemaan maa- ja metsätalouskiinteistöjä. Se näyttää olevan koskematon sarka.

Uutiset Espoo.fi

Kokemusasiantuntija tuo arjen äänen perhekeskusten suunnitteluun

Kokemusasiantuntija Pirkko toimii perhekeskuksen valmisteluryhmässä perheen ja asukkaan äänenä. Hänelle...

Lue lisää »

Pääkaupunkiseudulla palataan lähiopetukseen ja valmistellaan sisäharrastusmahdollisuuksien avaamista 20-vuotiaille ja tätä nuoremmille

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä linjasi kokouksessaan tiistaina 20.4.2021 hallitusta palaamisesta...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

What Went Wrong with the Boeing 737 Max?

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »