web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Kannattaa liikkua

Uusimmassa Lääkärilehdessä on mielnkiintoinen juttuLiikkumattomuus ja terveydenhuollon kustannkset. Liikunnalla on monenlaista merkitystä yhteiskunnassa. Liikkuminen on hyödyllistä ja säästää myös rahaa.

Jutun mukaan liikkumattomuus aiheuttaa teollisuusmaissa suoria terveysmenoja 1,5-3,8 prosenttia terveydenhuollon kokonaiskustannuksista. Yhteikunta ja yksilöt hyötyvät henkilökohtaisesta liikuntaneuvonnasta ja investoinneista liikuntamahdollisuuksiin. Jutun mukaan kävelyn ja pyöräilyn lisäämistä tukevat toimenpiteet ovat erityisen kustannustehokkaita.

Terveydenhuollon menot jatkavat kasvuaan. Vuonna 2011 maamme terveydenhuollon menot olivat 3 165 euroa asukasta kohti, kasvua 59 % kymmenessä vuodessa.

Jos vähäisen liikkumattomuuden kustannukset ovat maassamme samansuuntaiset kuin kansainvälisesti, kustannuksia voidaan verrata tupakoinnin aiheuttamiin kustannuksiin. Kyse ei siis ole vähäpätöisestä asiasta.

Aika ajoin nousee esille kysymys siitä, onko kuntien tarpeen ylläpitää erilaisia liikuntatiloja. Tietenkin lyhyellä tähtäimellä voidaan osoittaa numerosäästäjä. Samalla tehdään kuitenkin karhunpalvelus. Mitä mahdollisesti säästetään, sitä enemmän maksetaan muualla, erityisesti terveydenhuollon menoissa puhumattakaan yksilöiden kokemasta hyvinvoinnista.

Moniin terveyttä heikentäviin asioihin voidaan onneksi vaikuttaa liikunnalla ja ravinnolla. Esimerkiksi kohonneeseen verenpaineeseen ja kolesteritasoon liikunta on lääke, jolla ei ole sivuvaikutuksia.

Vaikka ihminen tietäisikin liikunnan tärkeyden, on helppoa selitellä liikkumattomuutta perhe- ja työelämän kiireillä. Kuitenkin aikaa löytyy, jos sitä haluaa. Kävely ei maksa. Esimerkiksi portainen nouseminen hissin käyttämisen sijaan on helppoa, jos viitsii ottaa sen verran itseään niskasta kiinni. Muutaman bussivälin kävely raittiissa ilmassa tekee sekin hyvää. Keinoja löytyy arkiaskareiden lomassa.

Terveellisten tapojen edistäminen nousee entistä tärkeämpään asemaan. Pelkästään lääkäreitä ja hoitajia lisäämällä ja lisää rahaa käyttämällä emme lisää terveitä vuosia elämään. Tarvitaan toki ammattilaistenkin ohjausta, tukea ja kannustusta sekä kansalaisten omatoimisuutta. Avaimet ovat lähempänä kuin ehkä ajattelemmekaan.

Uutiset Espoo.fi

Kustannustuen kolmas hakukierros alkaa 27.4. – Mukana yksinyrittäjätuki ja sulkemiskorvaus

Yritysten kustannustukea haetaan Valtiokonttorista. Kustannustuki on tarkoitettu yrityksille, joiden liikevaihto on...

Lue lisää »

Koronarokotukset Espoossa: Lisätietoa Vaxzevria-rokotteen käytöstä sekä 65-69-vuotiaiden mahdollisuudesta valita rokotteensa

THL on linjannut, että 65-69-vuotiaat voivat valita koronarokotteensa toukokuun alusta alkaen. Viime aikoina vuosina...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Returning to Campus: Elizabeth Kennedy

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »