web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Venäjän pakotteet ja keskinäinen riippuvuus.

EU ja USA ovat päättäneet ensivaiheen pakotteistaan. Varsinkin EU:lle pakotteet ovat vaikea pala. Tämä johtuu enen kaikkea monenlaisista taloudellisista sidoksista. Kaikki EU-maatkaan eivät ole samassa asemassa.

Maailma muistuttaa yhä enemmän hämähäkin seittiä. Liike yhdessä kohtaa vaikuttaa tavalla tai toisella verkon muihin osiin. Taloudelliset suhteet ovat entistä monimutkaisempia. Kysymys ei ole vain kaupasta vaan yhä vahvemmin myös pääoman liikkeistä. Venäläistä rahaa on hakeutunut moneen EU-maahan. Oligarkit ovat siirtäneet rahojaan turvasatamiin esimerkiksi Englantiin ja Kypsokselle. Vastaanottajamaat ovat huolehtineet lempeästä verokohtelusta. EU-maiden yritykset ovat sijoittaneet eri tavoin Venäjälle. Myös tavalliset kansalaiset ovat rahastojen kautta osallisina sijoituksissa.

Venäjä on maallemme tärkeä kauppakumppani. Maaamme vie merkittävästi esimerkiksi elintarvikkeita Venäjälle. Rakennusyrityksillä on toimintoja Venäjällä. Kauppaketjuillamme on myymälöitä Venäjällä. Venäläiset matkailijat tuovat työtä ja toimeentuloa erityisesti Kaakkois-Suomen alueelle. Myös monilla muilla mailla on tärkeitä kauppasuhteita. Saksa saa esimerkiksi tärkeää energiaa, kaasua. EU:n talouspakotteisiin Venäjä vastaa tietenkin omilla pakotteillaan.

Taloudelliset riippuvuudet heijastuvat vääjäämättä käytettäviin pakotteisiin. Politiikka ei ole vain poliittisia päätöksiä, vaan ne ovat sekoitus monenlaisia intressejä. Suomen tie, jossa painotetaan neuvotteluratkaisua ja diplomatiaa Krimin ja koko Ukrainan kriisiin, saanee ainakin omassa maassamme laajaa hyväksyntää.

Uutiset Espoo.fi

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21.4.2021

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa käsitellään mm. Henttaan, Suurpellon ja Kuitinmäen väestön...

Lue lisää »

Pääkaupunkiseutu purkaa ensin nuorten rajoituksia ja avaa alle 20-vuotiaiden ulkoharrastustoiminnan

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä keskusteli kokouksessaan torstaina 15.4.2021 hallituksen suunnitelmasta...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Up Close: Live Online Classrooms

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »

The signals of spring

It was 7am when I stood on the back deck breaking up ice in the birdbath so I could refill it with fresh water for the...

Lue lisää »