web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Neljä vuotta suoraa tietä. Luetaan hallitusohjelmasta.

Hallitusohjelmat ovat yhä pitempiä ohjenuoria. Niitä tehtäessä puolueet sopivat seuraavan neljän vuoden tavoitteensa. Kaikki ei kuitenkaan suju siten, kuin ohjelmaa laadittaessa ajateltiin. Maailma muuttuu ennakoimattomalla tavalla. Pidetäänkö hallitusohjelmasta kiinni siitä huolimatta?

On luonnollista, että hallitukseen menevät puolueet sopivat itselleen keskeisistä asioista helpottaakseen toimintaansa hallituksessa. Mitä useampi puolue on hallituksessa ja mitä kauempana ne ovat ideologisesti toisistaan, sitä enemmän on soviteltavaa hallitusohjelmaneuvotteluissa. Tuloksena on kompromissien kompromissi.

Kuten nyt havaitaan, talouskehitys ei ole likimainkaan sellainen, kuin Kataisen hallitusta muodostettaessa arvioitiin. Taantuma on jatkunut ja tulevat näkymätkin ovat heikkoja. EU:n kriisimaat eivät ole vielä jaoillaan. Kreikkaa ainakin jouduttaneen auttamaan, vaikka avusta päätettäneen vasta EU-parlamenttivaalien jälkeen. Ukrainan ja Krimin kriisilläkin voi olla huomattavia vaikutuksia maamme vientiyritysten toimintaan Venäjällä ja sitä kautta koko kansantalouteen. Hallituksella on pöydällä vaikeat päätökset menoleikkauksista ja veronkorotuksista, jotta velkaantumista saadaan taitettua.

Luulen, että seuraavissa hallitusneuvotteluissa puolueet joutuvat ottamaan huomioon aikaisempaa tarkemmin sen, mitä ja miten asioita hallitusohjelmaan kirjataan. Ulkoinen ympäristö ei ole niin paljon riippuvainen hallitusohjelmasta, mutta hallituksen käytännön toiminta on siitä.


Uutiset Espoo.fi

Kokemusasiantuntija tuo arjen äänen perhekeskusten suunnitteluun

Kokemusasiantuntija Pirkko toimii perhekeskuksen valmisteluryhmässä perheen ja asukkaan äänenä. Hänelle...

Lue lisää »

Pääkaupunkiseudulla palataan lähiopetukseen ja valmistellaan sisäharrastusmahdollisuuksien avaamista 20-vuotiaille ja tätä nuoremmille

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä linjasi kokouksessaan tiistaina 20.4.2021 hallitusta palaamisesta...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

What Went Wrong with the Boeing 737 Max?

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »