web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Kataisen hallituksen vaikeata valinnat

Hallituksen kehysriihi lähenee. Hallituksella on edessään hallituskautensa kipeimmät päätökset: menojen leikkaukset ja verojen kiristykset tilanteessa, jossa vienti ja teollisuustuotanto ovat laskeneet, yritykset irtisanovat ja tuleva kehitys ei näytä kummoiselta.

Helsingin Sanomisiisa kerrtaan tänään 11.3.2014 hallituspuolueiden kipupisteeistä. Ne pitänevät jokseenkin hyvin paikkansa. Puolueilla on luonnollisesti erilaisia painotuksia, joista ne joutuvat tekemään kompromisseja toisensa perään.

Mielenkiintoinen yksityiskohta ovat yritystuet, joiden karsimista puolueet laidasta laitaan kannattivat jollakin tavalla ennen viime vaaleja. Mitenkän on käynytkään, ne ovat nousseet. Saajina edelleen suuryrityksiä, joille tuki ei ole tärkeää. Tietenkin ne ottavat tuet vuodesta toiseen. Suurituloisten maataloustukiinkaan tuskin kosketaan. Sehän on liian vaikeaa. Mielenkiintoinen yksityiskohta on EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta tulevilta opiskelijoilta perittävä mahdollinen opiskelumaksu. Se jakanee mielipiteitä. Kyse on kuitenkin kymmenien miljoonien säästömahdollisuudesta ja vaihtoehtoisesti siitä, että omat kansalaiset saisivat nykyistä paremmin opiskelupaikkoja. Tukien leikkauksilla ei maata tietenkään pelasteta.

Verotuksen korotukset kohdistetaan helposti asioihin, jotka koskevat eniten pieni- ja keskituloisia. Tällaisia ovat mahdolliset alv-korotukset. Vaakakupissa painaa se, että alv:n korotus tuotaa varmasti ja jokseenkin hyvin.

Rakenneuudistukset eivät ole edenneet suunnitellusti. Sote-uudistuksesta kantautuu kummallisia tietoja: päähallituspuolueessa on tietojen mukaan sorvattu Jan Vapaavuoren johdolla uutta mallia. Samaa tehtäneen muissakin puolueissa, koska lausunnolla oleva malli saanee paljon vastustajia kuntakentästä.

Tulevat vaalit heijastuvaat siihen, että puolueet ottavat ne huomioon säästöpäätöksissä. Nyt tarvitaan koko kansan kannalta tasapuolisia päätöksiä. Päättäjille voi toivoa kaukokatseisuutta ja viisautta.

Uutiset Espoo.fi

Kustannustuen kolmas hakukierros alkaa 27.4. – Mukana yksinyrittäjätuki ja sulkemiskorvaus

Yritysten kustannustukea haetaan Valtiokonttorista. Kustannustuki on tarkoitettu yrityksille, joiden liikevaihto on...

Lue lisää »

Koronarokotukset Espoossa: Lisätietoa Vaxzevria-rokotteen käytöstä sekä 65-69-vuotiaiden mahdollisuudesta valita rokotteensa

THL on linjannut, että 65-69-vuotiaat voivat valita koronarokotteensa toukokuun alusta alkaen. Viime aikoina vuosina...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Returning to Campus: Elizabeth Kennedy

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »