web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Keskustelu Naton jäsenyydestä

Suomen Nato-jäsenyys tulee yleensä ajankohtaiseksi vaalien alla. Nyt keskustelua virittää Krimin tilanne. Mielipiteitä esitetään puolesta ja vastaan. Esillä on myös ajatuksia, että pelkkä keskustlu asiasta voi heikentää suhteitemme itänaapuriin.

Kansalaisilla on eritasoiset tiedot asiasta. Suurin osa meistä lienee yleisluontoisten tietojen ja mielipiteiden varassa, koska kansalaisille ei ole esitetty missään vaiheessa kansantajuista selvitystä Nato-jäsenyyden merkityksestä sekä taloudellisista ja poliittisista vaikutuksista.


Keskustelua rasittaa myös historiallinen painolasti. Jo keskustelun käyminen saatetaan kuvitella jollakin tavalla Venäjän vastaisuudeksi.

Ajankohtainen Krimin ja koko Ukrainan kriisi tuo oman sävynsä myös Nato-keskusteluun. Venäjän äskettäiset sotaharkoitukset Suomen rajan läheisyydessä eivät ainakaan lievennä hämmennystä, vaikka harjoitukset olivat olleet etukäteen suunniteltuja ja vaikka niistä oli kerrottu asianmukaisesti.

Kuka määrittelee Suomen kannan, jos Nato-keskustelu jossakin vaiheessa tulee siihen pisteeseen? On helppo sanoa, että kansan pitää saada päättää niin isosta asiasta. Itse en ole täysin vakuuttunut tästä. Syynä on se, että asiasta pitää voida saada mahdollisimman monipuolinen selvitys. Kaikkea tarpeellista ei ole kuitenkaan mahdollista esittää julkisuudessa. Eduskunnalla on tai ainakin pitäisi olla huomattavasti kansalaisia paremmat edellytykset tiedonsaantiin tässäkin asiassa. Erityisesti ulkoasiainvaliokunta ja puolustusvaliokunta ovat muita paremmassa asemassa.Kansanedustajille voidaan antaa arkaluonteiseksi luokiteltavaa tietoa.


Uutiset Espoo.fi

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21.4.2021

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa käsitellään mm. Henttaan, Suurpellon ja Kuitinmäen väestön...

Lue lisää »

Pääkaupunkiseutu purkaa ensin nuorten rajoituksia ja avaa alle 20-vuotiaiden ulkoharrastustoiminnan

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä keskusteli kokouksessaan torstaina 15.4.2021 hallituksen suunnitelmasta...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Up Close: Live Online Classrooms

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »

The signals of spring

It was 7am when I stood on the back deck breaking up ice in the birdbath so I could refill it with fresh water for the...

Lue lisää »