web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Onko pakolaisen kouluttauduttava uuteen ammattiin?

Vuoden pakolaisnaiseksi on valittu bussinkuljettajaksi kouluttautunut rakennusarkkitehti. Tällainen tilanne ei liene ihan poikkeuksellista. Mistä se kertoo?

Maahamme muuttaneille on monenlaisia ongelmia, kieli ei ole niistä helpoimpia. Kotouttamistoimia tarvitaankin yhä lisää. Kieliopinnoista ei kannata säästää. Niihin pitää voida myös velvoittaa.

Toinen iso asia on aikaisemmin hankitun koulutuksen hyödyntäminen. Luulisi rakennusarkkitehdin koulutuksesta olevan maassamme hyötyä rakennusalalla, vaikka juuri nyt lama ja rakentamisen niukkuus ovatkin työllistymisen esteenä monelle suomalaisellekin. Kuvittelen, että asianomaisesta henkilöstä voi tuntua turhauttavalta uuden ammatin hankkiminen, vaikka entistäkin voisi hyödyntää. Nythän palkittu nainen ei ole itse tällaista sanonut.

Silloin tällöin voi lukea ja kuulla, miten esimerkiksi eurooppalaisilla ja amerikkalaisilla maahamme muuttaneilla on vaikeuksia työllistyä kovien kielivaatimusten takia. Toki kielitaito on tärkeä, mutta monessa työssä pärjää muillakin kielillä ja koko ajan opiskeltavalla suomella.

On toivottavaa, että tarjoamme myös pakolaisille ja muille maahamme muuttaville tilaisuuden hyödyntää osaamistaan mahdollisimman täysipainoisesti omaksi ja koko yhteiskuntamme hyväksi.

Uutiset Espoo.fi

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21.4.2021

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa käsitellään mm. Henttaan, Suurpellon ja Kuitinmäen väestön...

Lue lisää »

Pääkaupunkiseutu purkaa ensin nuorten rajoituksia ja avaa alle 20-vuotiaiden ulkoharrastustoiminnan

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä keskusteli kokouksessaan torstaina 15.4.2021 hallituksen suunnitelmasta...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Up Close: Live Online Classrooms

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »

The signals of spring

It was 7am when I stood on the back deck breaking up ice in the birdbath so I could refill it with fresh water for the...

Lue lisää »