web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Nyt saamme nauttia veronalennuksista

Esko Ahon hallitus eriytti ansiotulojen ja pääomatulojen verotuksen. Sen jälkeen pääomatuloveroa on hieman nostettu, ansiotuloverotusta laskettu. Varallisuusvero poistettiin. Seurauksena on ollut, että varallisuusero ovat kasvaneet. Päättäjät ovat kuitenkin puhuneet tuloerojen supistumisesta, kun pääomatulot ovat laman seurauksena laskeneet. Kyse on kuitenkin kosmeettisista muutoksista. Iso muutos on ollut se, että tulot eivät riitä menojen kattamiseen. Puhutaan kestävyysvajeesta.

Finanssikriisi ja sitä seurannut pitkittynyt taantuma ja lama ovat pahentaneet tilannetta entisestään. Tilanne on johtanut siihen, että valtio ja kunnat joutuvat yhä kovemmalle säästökuurille. Kansalaisten palvelut heikkenevä. Esimerkiksi verotoimistoja vähennetään. Tarkoituksena on saada ihmiset siirtymään yhä enemmän verkkopalvelujen käyttäjiksi. Samalla moni kansalainen jää näiden palvelujen ulkopuolelle, koska kaikki eivät käytä eivätkä eri syistä piakkoin tule käyttämään verkkopalveluja.

Hallitusohjelman mukaan kestävyysvajetta paikataan puoliksi menosäästöillä ja puoliksi veronkorotuksilla. Verojen korottaminen on tietenkin vaikeaa sen vuoksi, että se syö orastavaa talouskasvua. Todella suuriin ansio- ja pääomatuloihin ei ole halua juuri koskea. Nythän esimerkiksi miljoonaosinkoja saava maksaa vain kaksi prosenttiyksikköä suurempaa veroa kuin tällaisia pieniä tuloja saava. Yhteisöveroprosentin alentaminen 20 prosenttiin sekin hyödyttää eniten suuryrityksiä, henkilöyhtiöt ja toiminimiyrittäjät jäävät osattomiksi veronalennuksesta.

Saamme nyt nauttia 1990 luvulla ja sen jälkeen tehdyistä veronalennuksista. Nyt, kun väestö vanhenee, talouskehitys on heikkoa ja velkaantuminen jatkuu, helppoja ratkaisuja ei ole käytettävissä. Yhteiskunnan hyväosaiset huolehtivat tapansa mukaan siitä, ettei heitä koskevia veroja koroteta. Mieluummin yksityistetään julkisia palveluja ja säästetään menoissa, vaikka nuo säästöt aiheuttavat myöhemmin suurenevia kuluja.
Uutiset Espoo.fi

Palautteellasi on merkitystä enemmän kuin uskotkaan

Oletko joskus antanut palautetta Espoon kaupungille ja miettinyt onko sillä merkitystä? Palautteesi on meille todella...

Lue lisää »

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21.4.2021

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa käsitellään mm. Henttaan, Suurpellon ja Kuitinmäen väestön...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Up Close: Live Online Classrooms

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »