web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Hallituksen kyselytunti – kuka puhuisi omana itsenään

Hallituksen kyselytunnit eduskunnassa ovat eräänlaista näytelmää. kansanedustajat puhuvat tv-kameroiden välityksellä omille äänestäjilleen. Puheet ovat yleensä aika paperinmakuisia, koska useimmat edustajat lukevat kysymyksensä joko paperilta tai tabletilta. Voisiko olla toisin?

On mielenkiintoista verrata esimerkiksi Englannin parlamentissa, alahuoneessa käytävää keskustelua maamme vastaavaan. Englannissa hallitus istuu alhaalla, meillä keisarillisen korkealla verrattuna kansanedustajiin. Englannissa näytetään puhuvan spontaanimmin. Meillä paperista, jolloin puheesta puuttuu spontaaniuden tuntu ja tunneilmaisu. Kieli on usein monimutkaista ja se ei kerro, mitä kysyjä aidosti ajattelee, miltä hänestä itsestään tuntuu. Kysymyksiin sisältyy usein tilastotietoa sellaisistakin asioista, joista on puhuttu monen moneen kertaan.


Mitä tapahtuisi, jos kansanedustajat uskaltautuisivat puhumaan ilman ennalta laatimiaan tai laadituttamiaan tarkkoja puheenvuoroja? Uskon, että kieli olisi elävämpää. Siinä voisi olla mukana myös tunnetta, koska se olisi spontaanisempaa. Se olisi katsojalle ja kuuntelevalle mielenkiintoisempaa. Se toisi persoonallisia piirteitä esille nykyistä paremmin.

Toivottavasti kansanedustajat alkavat yhä enemmän puhua omana itsenään. Toki se vaatii rohkeutta, mutta palkintokin olisi saatavilla: kansalaisten mielenkiinnon nousu.

Uutiset Espoo.fi

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21.4.2021

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa käsitellään mm. Henttaan, Suurpellon ja Kuitinmäen väestön...

Lue lisää »

Pääkaupunkiseutu purkaa ensin nuorten rajoituksia ja avaa alle 20-vuotiaiden ulkoharrastustoiminnan

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä keskusteli kokouksessaan torstaina 15.4.2021 hallituksen suunnitelmasta...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Up Close: Live Online Classrooms

Lue lisää »