web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Olemme yksin ja yhdessä

Krimin kriisi osoittaa jälleen kerran sen, miten riippuvaisia maat ovat toinen toisistaan. Voidaan perustellusti puhua yhä vahvemmasta keskinäisriippuvuudesta. Se näytäytyy monella tavalla myös meidän kansalaisten elämässä.

Poliittiset suhteet heijastuvat välittämästi talouteen, sosiaalisiin suhteisiin ja muihin asioihin. Eilen osakekurssit laskivat muuallakin kuin Venäjällä. Venäjällä toimivien suomalaisyritystenkin kurssit olivat laskussa. Ruplan heikentunut arvo näkyy viipeellä  suomalaisissa kaupoissa Venäjällä, koska kaupoissa myydään Suomesta ja muualta EU-alueelta tuotavaa, eurohinnoiteltua tavaraa. Samoin Kaakkois-Suomen kaupoissa alkaa näkyä ostovoiman heikentyminen, jos kriisi jatkuu ja rupla pyssyy heikkona. Suomalainen rakennusteollisuuskaan ei ole turvassa, koska Venäjän rakennuskohteet ovat muutamille rakennusyrityksille tärkeitä kohdemaita.

Sankioita joudutaan miettimään myös kauppapolitiikan ja esimerkiksi energian kannalta. Venäjän kaasu sitoo niitä käyttävät maat aikaisempaa tiiviimmin yhteen. Jos kaasuhanat sulkeutuisivat, moni kotitalous joutuisi Euroopassa vaikeuksiin.

Päättäjillä ei ole helppoja ratkaisuja. On otettava niin monenlaisia muuttujia huomioon. Sama koskee Venäjää. Sen ja nimenomaan presidentti Putinin on pystyttävä säilyttämään kasvonsa.

Kriisin mahdollisimman nopea ratkeaminen on paitsi poliitisesti myös taloudellisesti tärkeää, koska pitkittyessään se leikkaa muutenkin heikkoa talouskasvua myös maassamme. Kansainväliset suhteet kärsivät ja se näkyy monin tavoin tavallisten kansalaisten elämässä. Monimutkaisten riippuvuuksien maailmassa seuraukset ulottuvat sinnekin, mihin niiden ei ajattelisi vaikuttavan.
Uutiset Espoo.fi

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21.4.2021

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa käsitellään mm. Henttaan, Suurpellon ja Kuitinmäen väestön...

Lue lisää »

Pääkaupunkiseutu purkaa ensin nuorten rajoituksia ja avaa alle 20-vuotiaiden ulkoharrastustoiminnan

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä keskusteli kokouksessaan torstaina 15.4.2021 hallituksen suunnitelmasta...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Up Close: Live Online Classrooms

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »