web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Eriarvoisuus näkyy leipäjonoina

Kävelin aamupäivällä Espoon keskuksessa ja Samarian edustalla oli jälleen pitkä jono ihmisiä odottamassa ilmaista ruokajakelua. Tämä kuvaa hyvin yhteiskunnan tilannetta. Toisilla menee hyvin ja toisilla on puutetta päivittäisestä ruoastakin.

Tulot jakautuvat yhteiskunnassa hyvin epätasaisesti. Runsaasti pääomatuloja saavat tulonsa jokseenkin pienellä veroprosentilla. Miljoonien osinkotuloista selviää pienemmillä veroilla kuin mitä moni maksaa normaalista kuukausituloistaan. Verotuksen progressio ei vaivaa suurituloisia osinkokeisareita. Kuitenkin juuri nämä ihmiset puhuvat ensimmäisinä verotuksen ankaruudesta.

Tietenkin ruokajonoissa käy ihmisiä, jotka eivät oikeasti tarvitsisi ilmaista ruokaa. Näin on aina, kun jotakin saa ilmaiseksi. Yksi ryhmä ovat ihmiset, jotka tulevat uudehkoilla autolla hakemaan ruokaa. Heitäkin oli äskettäin menossa ruokajakeluun. Uskon, että tällainen on kuitenkin poikkeusta. Ei ole miltä ylentävää olla tuossa jonossa.

Yhteiskunnassamme pitäisi perustoimeentulon olla sillä tavoin turvattu, ettei kenenkään tarvitsisi turvautua tällaiseen ruoka-apuun.  Nyt, kun menoja leikataan, on vaarana, että heikompiosaiset kärsivät eniten. Poliitikot kyllä vakuuttavat, ettei heikompiosaisten etuihin kosketa. Sen sijaan varotaan koskemasta esimerkiksi turhiin ja haitallisiin yritystukiin, joita suuryritykset ovat tottuneet hakemaan ja saamaan vuodesta toiseen. Valiollekin maksetaan tukia, jotta se voi mainostaa maitotuotteitaan. Asiaa perustellaan kouluille halvemmalla toimitettavalla maidolla. Samaa yhteiskunnan rahaa kaikki.

Tätä kirjoitettaessa tuli Talouselämän seuraava uutinen: "Helsingin-Uudenmaan seutu kuuluu Euroopan unionin vauraimpiin alueisiin. Euroopan tilastoviranomainen Eurostat julkaisi torstaina selvityksen, jossa se vertasi EU:n alueella 272 eri alueella.Vertailussa Helsingin-Uudenmaan alue oli ostovoimalla mitattuna jaetulla 15. sijalla. Ostovoime alueella on 53 prosenttia EU:n keskiarvoa korkeampaa.

Kansalaiset ovat ihmeen kiltisti tällaisen kehityksen jatkuessa. Eduskunnan kyselytunneillakin puhutaan ihan muusta. Vaalien alla puheet muuttuvat toistuvasti.

Uutiset Espoo.fi

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21.4.2021

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa käsitellään mm. Henttaan, Suurpellon ja Kuitinmäen väestön...

Lue lisää »

Pääkaupunkiseutu purkaa ensin nuorten rajoituksia ja avaa alle 20-vuotiaiden ulkoharrastustoiminnan

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä keskusteli kokouksessaan torstaina 15.4.2021 hallituksen suunnitelmasta...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Up Close: Live Online Classrooms

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »

The signals of spring

It was 7am when I stood on the back deck breaking up ice in the birdbath so I could refill it with fresh water for the...

Lue lisää »