web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Sote-uudistuksen kiemurat

Sosiaali- ja terveydenhuollossa tarvitaan välttämättä uudistuksia. Ne koskevat yhtä hyvin rakennetta, rahoitusta kuin käytännön toimintatapoja. Uudistuksen pääpaino on nyt ollut rakenteiden uudistamisessa.

Hallitus on valmistellut asiaa viimeksi ns. Orpon työryhmän esitysten perusteella. Se sisältää monenlaisia kompromisseja ja vaikuttaa aika vaikeaselkoiselta. Toivottavasti lakivalmistelussa asia saa selkeän muodon ja mikä tärkeintä, valmistelun tuloksena esitetään mallia, joka on omiaan parantamaan nykyistä tilannetta pitkälle tulevaisuuteen. Rakenteen ohella mahoitus on ratkaistava pikimmiten. Nykyinen rahoitusjärjestelmä tuottaa tehottomuutta.

Vaikka rakenteelliset ja rahoituksen muutokset ovat tärkeitä, se ei yksin riitä. Tarvitaan aika paljon asenteiden ja vakiintuneiden vanhanaikaisten käytäntöjen muutosta. Tarvitaan ihmisiä arvostavaa johtamista. Tarvitaan eri ammattiryhmien saumatonta ja yhteistyöhakuista yhteistä toimintaa. Tämä onkin iso haaste, koska tervydenhuollossa on ollut jokseenkin tiukat ammatilliset rajat. Toki rajoja tarvitaan jatkossakin, mutta tehtäväalueita on varaa laajentaa ja monipuolistaa. Kaikki eivät ole päässeet käyttämään koko ammatillista osaamistaan ja kehittymään ammatissaan.

Oman haasteensa tuo sosiaali- ja terveydenhuollon yhyeistoiminta. Näillä sektoreilla on ollut erilaiset toimintakulttuurit. On pystyttävä ymmärtämään myös toisen toiminta-alueen toimintaa ja nähtävä yhteistyön hyödyt. Tämä edellyttää myös yhteisiä tietojärjestelmiä ja saumatonta mahdollisutta tietojen vaihtoa. On nurinkurista, ettei viranomaisten kesken voida vaihtaa tarvittavaa ja välttämätöntä tietoa, jolla voitaisiin palvella mahdollisimman hyvin potilaita ja asiakkaita ja välttää monenlaiset ongelmat.

Kansalaisille on tärkeintä, että hoitoa saa mahdollisimman nopeasti ja joustavasti sitä tarvittaessa. Siitä hyötyvät kaikki osapuolet. Toivottavasti uudistukset vaikuttavat nimenomaan hoidon saatavuuteen, kansalaisten yhdenvertaisuuteen ja myös hoidon ja palvelun sisältöön.


Uutiset Espoo.fi

Palautteellasi on merkitystä enemmän kuin uskotkaan

Oletko joskus antanut palautetta Espoon kaupungille ja miettinyt onko sillä merkitystä? Palautteesi on meille todella...

Lue lisää »

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21.4.2021

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa käsitellään mm. Henttaan, Suurpellon ja Kuitinmäen väestön...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Up Close: Live Online Classrooms

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »